23 Ιουλίου 2019

Ερντογάν: Ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ τον «πέθαναν» ξανά

Λίγες ώρες μετά τις ανυπόστατες φήμες περί θανάτου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα όσα διασπείρονται από μη έγκυρα ξένα ΜΜΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες...


... ότι εκτός από αραβικά και ισραηλινά ΜΜΕ, ακτιβιστές εντός του τουρκικού εδάφους διακινούν για πολλοστή φορά «fake news». Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στη γείτονα και προκαλούν ανησυχία για τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Τα social media «πεθαίνουν» τον Ερντογάν λίγα 24ωρα από την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, την ώρα που οι σχέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και μαίνεται η ένταση στο Αιγαίο για τις γεωτρήσεις. Επισήμως, ο Ερντογάν απολαμβάνει τις διακοπές του με την οικογένειά του κοντά στο Αιγαίο. Ανεπίσημα, όμως, είναι νεκρός.

Τα τελευταία 24ωρα οργιάζουν οι φήμες στο Διαδίκτυο ότι ο Σουλτάνος του Βοσπόρου υπέστη καρδιακό επεισόδιο και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πατρίδας του. Μάλιστα γίνονται λεπτομερείς περιγραφές για τη μάχη των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή. Έπειτα από τις φήμες που διακινούν μη έγκυρα site, το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα social media με χρήστες να δημιουργούν hashtags όπως #Erdogandied και #Erdoganheartattack.

Κάθε φορά που απουσιάζει από την δημόσια ζωή ο Τούρκος πρόεδρος, ανυπόστατες πληροφορίες κατακλύζουν το Διαδίκτυο σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Από το 2012 ξεκίνησε το όργιο φημών ότι ο Ερντογάν πεθαίνει. Σύμφωνα πάντα με τις φήμες αυτές, πριν από τρία χρόνια, 4 Οκτωβρίου του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ. Τότε είχε εσπευσμένα διακομιστεί σε νοσοκομείο και δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Πριν από δύο χρόνια, στις 26 Ιουνίου του 2017, η γερμανική εφημερίδα «Bild» έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, υπό τον τίτλο: «Πόσο άρρωστος είναι ο Τούρκος πρόεδρος;». Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πιστών, ο ισχυρός άνδρας του Βοσπόρου, έχασε την 25η Ιουνίου του 2017 τις αισθήσεις του ενώ προσευχόταν σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης ενισχύοντας τις φήμες που οργιάζουν εδώ και μήνες για την κλονισμένη κατάσταση της υγείας του.

«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου είναι άρρωστος; Κι αν ναι, είναι σοβαρά; Μήπως έχει καρκίνο; Ή μήπως έχει διαβήτη; Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του οργιάζουν τα τελευταία χρόνια όμως, η λιποθυμία του κατά την διάρκεια της προσευχής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης για το Ραμαζάνι έχει προκαλέσει σοκ στην Τουρκία. Άραγε, μήπως απλά ο οργανισμός του δεν άντεξε από την νηστεία που ακολουθούν οι πιστοί στην διάρκεια του ιερού μήνα των Μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι;», έγραφε τότε η Bild.

Οι σφοδροί επικριτές του «τρίβουν» τα χέρια τους περιμένοντας πώς και πώς να τους αδειάσει τη γωνιά από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας ενώ οι ένθερμοι υποστηρικτές του εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη τους.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, λιποθύμησε στην διάρκεια της προσευχής για το "Eid al-Fitr", που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν τάχιστα στο πλευρό του για τον τοποθετήσουν σε φορείο.Όμως, ο ίδιος ανέκτησε σύντομα τις αισθήσεις του. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν έχασε τις αισθήσεις του ύστερα από υποτασικό επεισόδιο το οποίο οφείλεται στο διαβήτη».

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ακολούθησε πιστά τη νηστεία για το Ραμαζάνι με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να εξασθενήσει.

Από το 2012, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Ερντογάν πάσχει από καρκίνο. Υπήρξαν πληροφορίες ότι ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις: η μία τον Νοέμβριο του 2011 και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2012. Επισήμως τότε είχε ανακοινωθεί ότι οι γιατροί αφαίρεσαν πολύποδες. Όμως, πηγές της ιατρικής ομάδας που τον χειρούργησε είχαν υποστηρίξει ότι επρόκειτο για κακοήθεις όγκους.

Έκτοτε όμως θα μπορούσε να είχε υποτροπιάσει κάτι που δεν συνέβη, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είχε δείξει ύποπτα σημάδια κόπωσης ή ασθένειας. Ακόμη κι όταν έκανε περιοδεία για το δημοψήφισμα, εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στην τηλεόραση. Παρά τις τεράστιες απαιτήσεις μιας προεκλογικής εκστρατείας, δεν υπήρξε κάποιο σημάδι αδυναμίας που να παραπέμπει σε ασθένεια».