23 Ιουλίου 2019

Ψευδοκράτος: Δεν θα αφεθούμε στο έλεος των Ελληνοκυπρίων

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη ως απάντηση στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το θέμα των υδρογονανθράκων έφθασε χθες βράδυ μέσω του ΟΗΕ στα χέρια του Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ο εκπρόσωπός του...


... Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος σχολιάζει την απάντηση και δηλώνει ότι ο κ. Ακιντζί θα θέσει το θέμα στην συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου.

Στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη η απόρριψη της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύεται με επιχειρήματα, από την υπενθύμιση της σύγκλισης που υπήρξε στο παρελθόν πως οι δραστηριότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα μετά από μια συνολική λύση και θα τύχουν χειρισμού από κοινού, αλλά και ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες και η κοινή διαχείριση έχουν γίνει αποδεκτά, ωστόσο –αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού– αυτή η σύγκλιση είναι μη συμβατή με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία για περιεκτική λύση στο Κυπριακό και ούτε μια ομοσπονδιακή δομή ή μια κοινή, συνεταιρική ομοσπονδιακή διοίκηση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικής διαχείρισης από κοινού των υδρογονανθράκων και των άλλων φυσικών πόρων, συνέχισε ο Μπαρίς Μπουρτζιού λέγοντας ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί «στον οποίο έχουμε κι εμείς δικαιώματα».

Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρεται σε ένα άλλο «λάθος» -όπως γράφει– στην επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη που υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που πέρασε από τη Κυπριακή Βουλή για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Δεν είναι καθόλου πειστικό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού.

«Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες. Εάν δημιουργηθεί ένα ταμείο είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού». Υπενθυμίζει ότι στην πρόταση Ακιντζί υπήρχε πρόνοια για τη δημιουργία ενός ταμείου.

Οι μονομερείς αποφάσεις της «νότιας Κύπρου» αναφέρει, και το ταμείο που δημιούργησε, για τους Τουρκοκύπριους δεν έχει εγγύηση γιατί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους «στο έλεος της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Ο κ. Ακιντζί, αναφέρει ο εκπρόσωπός του, ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητήσουν στην άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, επιθυμεί να συζητήσουν και αυτό. «Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον όλων κατά προτεραιότητα να εξαλείψουν το κλίμα έντασης που υπάρχει και να ανοίξουν την πόρτα σε ενέργειες που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών στην Κύπρο».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει αυτό το καθήκον, κατέληξε.