23 Ιουλίου 2019

ΥΕΘΑ: Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και οι πέντε «άξονες» - ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, ανέπτυξε το πλάνο και τους σχεδιασμούς για το ΥΠΕΘΑ, αποκαλύπτοντας τους βασικούς άξονες, πάνω [δείτε το βίντεο]...


... στους οποίους θα βασιστεί το έργο του.

Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ελληνοτουρκικά υπό το φόντο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και τα ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας, έχουν τεθεί υπόψη της νέας πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάτι που επεσήμανε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το βήμα της Βουλής.

Οι πέντε στρατηγικοί άξονες
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στα κύρια στρατηγικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στα οποία τέθηκαν κατόπιν διαβουλεύσεων με την στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και συνοψίζονται:

Στην εξασφάλιση επάρκειας αμυντικού εξοπλισμού
Στην αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων
Στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου
Στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Στην αναβάθμιση της στρατιωτική εκπαίδευσης

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κατηγορηματικός για τους στόχους που έχουν τεθεί στο ΥΠΕΘΑ που προσβλέπουν σε σύγχρονες, ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλή αποτρεπτική ισχύ, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει δυναμική παρέμβαση στο παρόν, ώστε να διαμορφωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το μέλλον ως δημιουργοί των εξελίξεων και όχι ως ουραγοί.

Το «ξίφος» και το «μήνυμα»
Ο ΥΕΘΑ στο πλαίσιο ανακοίνωσης των προγραμματικών του δηλώσεων από το βήμα της Βουλής, καταλήγοντας δήλωσε ότι: «Όπως γίνεται σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της αλλά και αντιμετωπίζει σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, έχουμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το κρίσιμο πατριωτικό καθήκον να φροντίσουμε ένα ξίφος.

» Το ξίφος της Ελλάδας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή. Και αν σε καιρό ειρήνης το ξίφος είναι στο θηκάρι, σε ταραγμένους καιρούς, όταν το χέρι έρχεται στη λαβή, τότε το ξίφος πρέπει να είναι ακονισμένο, κοφτερό και αστραφτερό. Εύχομαι πραγματικά το χέρι να παραμείνει στη λαβή και το ξίφος στο θηκάρι. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, δεν πρέπει όμως να είμαστε και αμέριμνοι.

» Γι αυτό και μεριμνώ ομού με την υπόλοιπη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε το ξίφος της Ελλάδας, αυτό το ξίφος, να βρίσκεται στην κατάσταση που το περιέγραψα προηγουμένως».

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας Μετά την τοποθέτηση του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως έχει δεχθεί εισηγήσεις, σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας,

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση καθώς  πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια προσέθεσε ότι οι συγκεκριμένες εισηγήσεις βρίσκονται προς την κατεύθυνση να διατηρηθεί η σημερινή θητεία για όσους υπηρετούν στα σύνορα, ως κίνητρο, ενώ η αύξηση να αφορά τους υπόλοιπους.