8 Φεβρουαρίου 2017

Εγκαταλείπουν άρον - άρον οι πρόσφυγες τις ΗΠΑ

Ζητούν άσυλο στον Καναδά

Με τον πρόεδρο Τραμπ να απειλεί με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα, χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν άρον-άρον τη χώρα...


... με προορισμό τον Καναδά.

Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν στις ΗΠΑ έκαναν αίτηση για άσυλο στον Καναδά το 2016, αριθμός αυξημένος κατά 63% σε σχέση με το 2015, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υπηρεσιών Συνόρων του Καναδά (CBSA).

Σύμφωνα με το Reuters, στο Κεμπέκ, 1.280 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη βρετανική Κολομβία, 652 άνθρωποι εισήλθαν στο καναδικό έδαφος παράνομα το 2016. Τετρακόσια τριάντα άτομα διέσχισαν παράνομα τα σύνορα της Μανιτόμπα του Καναδά από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Οργανισμός Υπηρεσιών Συνόρων του Καναδά (CBSA).

"Δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο", δήλωσε η Μάγκι Γιέμποα, πρόεδρος της επαρχίας Μανιτόμπα που βοηθά τους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και στέγαση. "Δεν ξέρω τι να κάνω", προσθέτει.

Οι καναδικές οργανώσεις προσφύγων προετοιμάζονται για μεγαλύτερη εισροή αιτούντων άσυλο. "Ερχόμαστε στον Καναδά αψηφώντας το ψύχος", δήλωσε ο Αμπντικέιρ Αχμέντ, Σομαλός μετανάστης που βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της Μανιτόμπα, Γουίνιπεγκ.

"Η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, τους τρομοκράτησε», δήλωσε ο Γκεζάε Χάγκος, σύμβουλος στον οργανισμό προσφύγων "Welcome Place". "Η εκλογή και η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος για εκείνους που βρήκαν καταφύγιο στον Καναδά κυρίως τον προηγούμενο μήνα", πρόσθεσε.