8 Φεβρουαρίου 2017

Κλείνει για δύο μήνες το μαυσωλείο του Λένιν, για να συντηρηθεί η σορός του

Τα λείψανα πλένονται με χημικά διαλύματα και του αλλάζουν το κοστούμι

Κλειστό θα παραμείνει για δύο μήνες το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία...


... της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς η ταριχευμένη σορός του μπολσεβίκου ηγέτη θα περάσει από την απαραίτητη συντήρηση, όπως ενημέρωσε η Ομονσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Ρωσίας σύμφωνα με το πρακτορείο interfax.

Τα λείψανα του Βλαντιμίρ Λένιν χρειάζεται να πλένονται με χημικά διαλύματα από καιρό σε καιρό ώστε να διατηρούν την απαραίτητα επίπεδα υγρασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο μαυσωλείο δράττονται της ευκαιρίας σε αυτή την περίπτωση για να αλλάξουν το κοστούμι που φορά.

Η διαδικασία φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων της επανάστασης των Μπολσεβίκων, το Νοέμβριο του 2017, ενώ το μαυσωλείο θα παραμείνει κλειστό από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 16 Απριλίου.

Η σοβιετική κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση να ταριχευθεί το σώμα του Λένιν μετά το θάνατό του το 1924. Η υγεία του ηγέτη των μπολσεβίκων είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του, πυροδοτώντας μια μυστική διαμάχη μεταξύ των συντρόφων του στο κόμμα, σχετικά με την τύχη των λειψάνων του. Ιωσήφ Στάλιν εικάζεται ότι ήταν ο πρώτος που πρότεινε να διατηρηθεί «μόνιμα» η σορός του, μια κίνηση αρκετά ξένη σε σχέση τόσο με την παράδοση του ορθόδοξου χριστιανισμού της Ρωσίας όσο και του υλισμού των Μπολσεβίκων.

Άλλη θεωρία ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο Λεονίντ Κρασίν, εξέχον στέλεχος των μπολσεβίκων και ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης της σωρού του Λένιν, πίστευε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα επέτρεπε την «ανάσταση» νεκρών και έλπιζε ότι ο ηγέτης της Οκτωβριανής επανάστασης θα μπορούσε έτσι να επανέλθει έτσι στη ζωή κάποια στιγμή.