11 Ιουλίου 2019

Ο Σαλβίνι κατάσχει οριστικά το ιστιοφόρο Alex που μπήκε στη Λαμπεντούζα με 46 πρόσφυγες

Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να κατασχέσουν οριστικά το ιστιοπλοϊκό σκάφος, Alex της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, το οποίο διέσωσε 46 ανθρώπους το περασμένο Σάββατο, όταν αψήφησε την απαγόρευση του Ματέο Σαλβίνι...


... και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

«Το ιταλικό κράτος μετατρέπει τη κατάσχεση σε μόνιμη (από προσωρινή που ήταν αρχικά) επειδή λέει μπήκαμε δυο φορές στα ιταλικά χωρικά ύδατα, όχι μόνο μία» έγραψε στο Facebook, ο Έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος. «Υπολογίζουν και μια κατά λάθος είσοδο την νύχτα, όταν περάσαμε για λίγα μέτρα την συνοριογραμμή, επειδή παρασυρόμασταν από το κύμα χωρίς μηχανή. Για τέτοια γελοιότητα μιλάμε» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αποστολόπουλος κάνει λόγο και για πρόστιμο 65.000 που καλούνται να πληρώσουν, «ενώ ο Σαλβίνι θέλει με νέο νόμο να το πάει στο 1.000.000 ευρώ για κάθε καράβι που μπαίνει στα ιταλικά νερά χωρίς άδεια».

«Ο καπετάνιος μας, Tommaso Stella και ο συντονιστής της αποστολής, Erasmo Palazzotto αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της απείθειας επειδή δεν σταμάτησαν στις εντολές πολεμικού πλοίου και φυσικά της »διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών».

Είναι οι ίδιες κατηγορίες που δέχτηκε η Κάρολα Ρακέτε. Οποιοδήποτε διασώζει μετανάστες θα κατηγορηθεί για διακίνηση, είτε είναι ψαράς, είτε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου» καταλήγει.