11 Ιουλίου 2019

Τίποτε σχεδόν δεν άλλαξε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μέσα στις άμεσες προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση, δεν είδα να προέχει το ζήτημα των Σκοπίων. Αναγνωρίζω πως υπάρχουν επείγοντα ζητήματα προς επίλυση, ελπίζω όμως πως τάχιστα θα οριστεί Επιτροπή εξ Ελλήνων πατριωτών...


... με ισχυρό το συναίσθημα ευθύνης, που θα αντικαταστήσει και την υπάρχουσα της Ιστορίας -όπου περιέργως δεν παραιτήθησαν ακόμη τα μέλη της- ώστε να παύσει υφιστάμενος ο εμπαιγμός των Σλάβων των Σκοπίων έναντί μας.

Προ ημερών, πάνω από έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιπροσωπεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, επισκέφτηκαν την πόλη των Σκοπίων για να δουν επιτόπου εάν άλλαξε κάτι. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου  κ. Νίνα Γκατζούλη, και εκ μέρους της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Γιουματζίδης.

Διαπιστώθηκε κατ’ αρχάς, ότι όχι μόνον δεν έχει μετακινηθεί κανένα γλυπτό της εποχής Γκρούεφσκι, αλλά και δεν έχει τοποθετηθεί καμία διευκρινιστική επιγραφή σε αυτά, όπως διαβεβαίωνε ψευδώς ο απελθών πρωθυπουργός. Αλλά, έχουν ολοκληρωθεί και τα αρχαιοελληνικού στυλ δημόσια κτήρια που είχε ξεκινήσει ο Γκρούεφσκι.

Άλλαξαν την πινακίδα εισόδου στην χώρα τους σε "North Macedonia" για να μας κλείσουν τα μάτια, αλλά όλοι οι τελωνιακοί και οι αστυνομικοί έχουν το εθνόσημο να γράφει  ευκρινέστατα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τα σχέδια αρχαιοποίησης του κυβερνητικού κτηρίου και μόνον στην βάση μίας απομίμησης τεράστιου αρχαιοελληνικού κίονα έγραψαν με μεγάλα γράμματα Goverment και με μικρά North Macedonia.

Ψηλά στην αρχαιοελληνικού στυλ πρόσοψη του αρχαιολογικού μουσείου τους εξακολουθεί να υπάρχει, με τεράστια χρυσά γράμματα, η επιγραφή "Αρχαιολογικό Μουσείο Μακεδονίας" και μόνον στην βάση μίας απομίμησης αρχαίοελληνικού κίονα υπάρχει η επιγραφή "Αρχαιολογικό Μουσείο Βόρειας Μακεδονίας".

Εξακολουθούν να υπάρχουν και να δεσπόζουν εντυπωσιακά απέναντι από το κοινοβούλιό τους τα τεράστια μνημεία ίδρυσης του ΒΜΡΟ και της συνέλευσης του ΑΣΝΟΜ η διακήρυξη της οποίας εξακολουθεί να υπάρχει στο προοίμιο του Συντάγματός τους, όπως ανέφερα προ ημερών, ως το κατ' εξοχήν επεκτατικό κείμενο αλλά και το μνημείο την συντηρεί στις νέες γενιές.

Όλα τα ανωτέρω, αποτελούν τμήμα της ασυνέπειας των Σκοπιανών, την οποία επιμελώς απέκρυψε η Αριστερά, για να παραπλανήσει τον λαό ότι τα συμφωνηθέντα υλοποιούνται. Είναι εντυπωσιακή η αδιαφορία για την ζημία που υπέστη η Ελλάδα από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, και απορεί ο εχέφρων πολίτης, πώς είναι δυνατόν να βρέθηκαν πολιτικοί να υπογράφουν τέτοιο κείμενο; Ποιο το αντάλλαγμα;

Παραλλήλως, αναπάντητο έχει αφήσει η απελθούσα κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών το πρωτοφανές "εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης" του όρου "Μακεδονικός" που έχει δημοσιεύσει επίσημα η κυβέρνηση Ζάεφ, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε δημιουργία τετελεσμένων με την διεύρυνση των πεδίων της χρήσης του όρου "Μακεδονία-ικός", σε ένα βήμα για την διολίσθηση σε άτυπη "διπλή ονομασία".

Το Liberal.gr, έθεσε το ερώτημα στο Υπουργείο  Εξωτερικών εάν έχει υπάρξει αντίδραση, εάν έχει ζητηθεί η απόσυρση η τροποποίηση του περιεχομένου της προκλητικής αυτής οδηγίας της κυβέρνησης Ζάεφ που περιορίζει την χρήση του "Βόρεια Μακεδονία" μόνο στον πολύ στενό πυρήνα των κεντρικών κρατικών θεσμών, καθώς υπάρχει και λειτουργεί η ομάδα task force για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δυστυχώς η απάντηση του ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τις αρχικές ανησυχίες ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία παρέμβαση προς την κυβέρνηση Ζάεφ ώστε να αποσύρει το προβληματικό αυτό κείμενο, που προβάλει και κατοχυρώνει τον "Μακεδονισμό" και την "Μακεδονική Εθνική Ταυτότητα" επικαλούμενο μάλιστα την Συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση του ΥΠΕΞ στο Liberal ήταν η εξής: "Οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν στενά όλες τις πτυχές εφαρμογής της Συμφωνίας".

Περί αυτών σε επόμενο σημείωμα.
Ο Μακεδών