15 Ιουνίου 2019

«Υψίπεδα Τραμπ»... το όνομα μίας νέας ισραηλινής πόλης στα Γκολάν

Την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο θα παραχωρείται η ονομασία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ σε μία νεοϊδρυθείσα πόλη των Υψιπέδων Γκολάν.

Σε «Υψίπεδα Τραμπ» αναμένεται...


... να ονομαστεί μία νέα πόλη στα -υπό ισραηλινής κατοχής- Υψίπεδα Γκολάν, σε μία κίνηση ευγνωμοσύνης του Ισραήλ προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η τελική απόφαση επί της ονομασίας της νεοϊδρυθείσας πόλης θα ληφθεί την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», συνιστά το «ευχαριστώ» προς τον Τραμπ για την υποστήριξη που έχει παράσχει στους ισραηλινούς ισχυρισμούς επί της κυριαρχίας των Γκολάν και της Ιερουσαλήμ.

«Σε μία ένδειξη αναγνώρισης της δουλειάς του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για την αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας των Υψιπέδων Γκολάν, αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση μίας νέας κοινότητας στα Υψίπεδα Γκολάν, η οποία θα ονομάζεται Ramat Trump (σ.σ. Υψίπεδα Τραμπ)» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα.

Η νέα πόλη θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Κέλα Άλον και θα υπόκειται στη δικαιοδοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου των Γκολάν. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η «Ramat Trump» θα καταστεί, σε πρώτο επίπεδο, τόπος διαμονής περίπου 120 οικογενειών.

Τα Υψίπεδα Γκολάν είναι μία στρατηγική περιοχή, εκτάσεως 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συνιστά μία ζωτικής σημασίας πηγή φυσικού πλούτου, παρέχοντας το 1/3 των υδάτινων αναγκών του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έλαβε τον έλεγχο των Υψιπέδων από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών», το 1967. Επισήμως προσάρτησε την κατειλημμένη περιοχή το 1981.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί την αναγνώριση των Υψιπέδων ως ισραηλινού εδάφους.