15 Ιουνίου 2019

Νέα μεταφορά οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας

Οι ΗΠΑ έστειλαν στις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις (DSG) που συμπεριλαμβάνουν και το YPG, 200 TIR με βαρύ οπλισμό και θωρακισμένα οχήματα.

Αρμόδιος του DSG που ήθελε να τηρήσει την ανωνυμία του, μίλησε...


... σχετικά με το θέμα, αναφέροντας τα εξής: "Οι ΗΠΑ μας έστειλαν βαριά όπλα, θωρακισμένα οχήματα και οχήματα πικαπ".

"Επίσης μας στάλθηκαν μπλοκ από μπετόν που θα χρησιμοποιηθούν στο χτίσιμο νέων στρατιωτικών βάσεων. Οι ΗΠΑ θα στήσουν νέες βάσεις σε Ντέιρ ερ Ζορ και Χασέκε. Η μεταφορά έγινε από την συνοριακή πύλη Σεμάλκα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης Κουρδιστάν του Ιράκ. Από εκεί τα φορτηγά TIR έφτασαν στα κεντρικά των DSG στο Κομπάνι.Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μας βοηθούνε".

Ο πρόεδρος Tραμπ στο παρελθόν πολλές φορές έχει κηρύξει την "νίκη κατά της ISIS" και είχε δηλώσει πως αμέσως θα απέσυρε τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία. Οι ΗΠΑ δικαιολογούσαν τη βοήθεια που παρείχαν προς το YPG και στις υπόλοιπες οργανώσεις, μιλώντας για "αγώνα ενάντια στην ISIS". Παρά την αποβολή όμως από την περιοχή της οργάνωσης ISIS, οι ΗΠΑ μεταφέρουν πυρομαχικά προς το YPG προκαλώντας ερωτηματικά.

Από την άλλη ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της επικαιρότητας στις συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, ήταν και τα όπλα τα οποία έχουν δοθεί προς τις DSG. Η Τουρκία εκτιμά ότι αυτά τα όπλα αποτελούν ένα στοιχείο απειλής καθώς ανησυχεί πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της. Από την άλλη οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν βοήθεια αποτελούμενη από βαριά όπλα και οχήματα προς τον σχηματισμό που περιλαμβάνει και το YPG.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει το YPG ως προέκταση του ΡΚΚ στην Συρία και για αυτό ζητά να θεωρούνται "τρομοκρατική οργάνωση" και οι DSG. Αλλά οι δυτικές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ, δεν δέχονται αυτή τη θέση της Άγκυρας. Η Άγκυρα επίσης αντιδρά με σκληρό τρόπο ενάντια στη μεταφορά όπλων προς το YPG.