13 Ιουνίου 2019

Τι απαντά η Ισλανδία για τις καταγγελίες ρατσιστικής υποδοχής της εθνικής Τουρκίας

Η «υποδοχή» της εθνικής Τουρκίας στην Ισλανδία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των παικτών της ομάδας αλλά και του ίδιου του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με την Ισλανδία να απαντά πως οι καταγγελίες...


... δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τη Δευτέρα η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας κατήγγειλε δημόσια ότι υπέστη μεγάλη καθυστέρηση στο διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι οι αποσκευές τους ελέγχθηκαν ενδελεχώς και ότι έφυγαν από το αεροδρόμιο μετά από τρεις ώρες.

Μάλιστα, ένας άνδρας παριστάνοντας τον δημοσιογράφο έφερε στο πρόσωπο ενός από τους ποδοσφαιριστές μια βούρτσα τουαλέτας σαν να ήταν μικρόφωνο. Ωστόσο, οι αρχές και τα τοπικά μέσα της Ισλανδίας εξέφρασαν διαφορετική άποψη για τα γεγονότα.

Όπως μετέδωσε το εθνικό δίκτυο RÚV ο άνδρας με τη βούρτσα τουαλέτας δεν ήταν Ισλανδός αλλά απλά ένας ξένος τουρίστας που έτυχε να βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο επικεφαλής ασφαλείας της ισλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δήλωσε στην εφημερίδα Vísir ότι η ομάδα δεν περίμενε τρεις ώρες και πως δύο ώρες μετά την προσγείωση βρίσκονταν στο ξενοδοχείο.

Παράλληλα, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα έκανε γνωστό πως δεν έγινε κάποιος ξεχωριστός έλεγχος στις αποσκευές των αθλητών και πως δεν υπήρχε με οποιοδήποτε τρόπο ρατσιστική μεταχείριση. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, κάθε αεροπλάνο που φθάνει στην Ισλανδία από χώρα εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο.

Περαιτέρω καθυστερήσεις πιθανότατα προκλήθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία από την υπερβολική ποσότητα ηλεκτρονικών συσκευών και μπουκαλιών με υγρό που βρέθηκαν στις εν λόγω αποσκευές, αλλά αυτές ήταν καθυστερήσεις στις οποίες υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας που δέχτηκε διαμαρτυρία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος ασφάλειας έγινε με άξονα τις απαιτούμενες διαδικασίες. «Η τουρκική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ταξίδευε από αεροδρόμιο εκτός του χώρου ΕΕ / Σένγκεν, το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως αεροδρόμιο “One Stop Security”.

» Όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που ταξιδεύουν από αυτά τα αεροδρόμια στο αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας κατά την άφιξή τους ως μέρος μιας στάνταρ διαδικασίας», γράφει το υπουργείο και επισημαίνει ότι ο έλεγχος ασφαλείας και οι τελωνειακοί έλεγχοι κράτησαν συνολικά 1 ώρα 21 λεπτά από τη στιγμή που το τουρκικό αεροπλάνο προσγειώθηκε.

Ακόμη σημειώνει πως ένα αίτημα για fast track έλεγχο δεν έγινε εγκαίρως από την πλευρά της Τουρκίας.