13 Ιουνίου 2019

Γερμανικός Τύπος: "Το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου"

Το φυσικό αέριο ως νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου

«Για αρκετά χρόνια η Κύπρος αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για μαύρο χρήμα. Τώρα όμως ανακαλύπτει ένα καινούργιο, καθαρό...


... αναπτυξιακό μοντέλο: το φυσικό αέριο, γράφει σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία η Handelsblatt με τίτλο: "Το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου".

» Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ, η κυπριακή κυβέρνηση στρέφεται κατά των αμφιλεγόμενων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Την ώρα που οι κυπριακές τράπεζες κλείνουν δεκάδες χιλιάδες ύποπτους λογαριασμούς η μεγαλόνησος στρέφεται στα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία δεν αποκλείεται να διασφαλίσουν στην Κύπρο ένα οικονομικό θαύμα. 

» Όμως τα αποθέματα φυσικού αερίου ενδέχεται να πυροδοτήσουν αρνητικές εξελίξεις, μιας και η Τουρκία διεκδικεί σημαντικό μέρισμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το 2017 η Άγκυρα απέστειλε πολεμικά πλοία παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις της ιταλικής εταιρίας πετρελαιοειδών ΕΝΙ, η οποία αποσύρθηκε. Η αμερικανική ExxonMobil ωστόσο δεν υποχωρεί διότι έχει διασφαλίσει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ.

» Η Ουάσιγκτον στηρίζει τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για τη δημιουργία αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στη δυτική Ευρώπη. Ο νέος αγωγός θεωρείται απάντηση στον Nord Stream 2 και παράλληλα μια σημαντική προσπάθεια περιορισμού της ρωσικής επιρροής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά».

«Άδικη η αναβολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την "Β. Μακεδονία"»
«Άδικη και κοντόφθαλμη η αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία και την Αλβανία, επιγράφεται σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung για την αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτό το μήνα, όπως είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

» Το γεγονός ότι η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων δεν δείχνει να ενδιαφέρει τους Γερμανούς συντηρητικούς, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Το νωρίτερο τον Οκτώβριο θα ληφθεί η σχετική απόφαση της γερμανικής βουλής δήλωσε πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ διαφοροποιώντας τη στάση της από εκείνη των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

» Η δικαιολογία ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσέκρουε ούτως ή άλλως στην αντίσταση Ολλανδών και Γάλλων δεν πείθει. Η αναβολή είναι κοντόφθαλμη, διότι έτσι αποδυναμώνονται στην Β. Μακεδονία οι μεταρρυθμιστές που διακινδύνεψαν πολλά για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Παράλληλα η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση κάτι που θα χαροποιούσε κυρίως την Ρωσία και την Κίνα».

«Ο ιταλικός κίνδυνος»
Αναπάντητο παραμένει μέχρι σήμερα το ερώτημα αν ήταν δικαιολογημένοι ή όχι οι φόβοι, ότι η κρίση στην Ελλάδα θα ήταν σε θέση να δυναμιτίσει την Ευρωζώνη. Κανείς όμως δεν αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα χρέους της Ιταλίας έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, γράφει σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο:

«Ο ιταλικός κίνδυνος». Σε περίπτωση που η Ρώμη επιδιώξει τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστεριών πιστεύουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι γερμανική εμμονή που αντιτίθεται στα ιταλικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα πρέπει τώρα να πείσουν τους Ιταλούς ότι αυτό δεν ευσταθεί. Διαφορετικά θα το πράξουν οι αγορές».