13 Ιουνίου 2019

Αλβανία: Ψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά του προέδρου Ιλίρ Μέτα

Ο Μέτα χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ως "ποτάμι ύβρεων και ρητορικής"

Με συντριπτική πλειοψηφία το αλβανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, για...


... την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών. Την κυβερνητική πρόταση υπερψήφισαν εκατό βουλευτές και άλλοι εφτά την καταψήφισαν.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή καθαίρεση του Μέτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών.

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στα Τίρανα και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη από τον ίδιο συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα».

Υποστήριξε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών, έχει συνταγματική νομιμοποίηση και ως στόχο την αποφυγή της αποσταθεροποιητικής διένεξης ενώ δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή απ΄ όλους.

Εγγυήθηκε ότι οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν σύντομα σε άλλη ημερομηνία, η οποία, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει με δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ενώ κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας να συμβάλουν για την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα από το βήμα της βουλής κατηγορώντας τον ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης για την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εφαρμόζει και οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα η εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα. Ο Μπάσα εμπλέκεται από την εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Μπάσα προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του Ράμα, κατηγορώντας τον ότι ήρθε στην κυβέρνηση με τα χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος και ότι από κοινού με την μαφία επιδιώκει να καταλάβει όλους τους θεσμούς της δημοκρατίας στη χώρα.