13 Ιουνίου 2019

Ο Γιλντιρίμ διέγραψε στο Twitter αναφορά του για την «Οικουμενικότητα» του Βαρθολομαίου

Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και υποψήφιος Δήμαρχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, διέγραψε ένα tweet με το οποίο ανέφερε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο...


... ως «Οικουμενικό», όταν δέχθηκε κριτικές στο σημείωμά του, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσημα τον οικουμενικό τίτλο του Έλληνα πατριάρχη. Ο Γιλντιρίμ έγραψε: «Συγχαίρω το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της ονομασίας του και να του ευχηθώ μια μακρά και υγιή ζωή».

Η 11η Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως η γιορτή του Αγίου Βαρθολομαίου του Αποστόλου, ημέρα του Αγίου για τον πατριάρχη. Ο Γιλντιρίμ διέγραψε αυτό το τιτίβισμα προφανώς εξαιτίας των επικρίσεων που δέχθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανέφεραν πως ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου χρησιμοποιεί ένα τίτλο για τον Βαρθολομαίο που δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.

Στο δεύτερο τιτίβισμα ο Γιλντιρίμ διέγραψε τη λέξη «Οικουμενικός» για τον Έλληνα πατριάρχη. Η Τουρκία αρνείται την αναγνώριση του τίτλου «Οικουμενικός Πατριάρχης» ή το ρόλο του Βαρθολομαίου ως παγκόσμιο  θρησκευτικό ηγέτη. Επίσημα θεωρείται ως ένας τοπικός Επίσκοπος, ο οποίος καθοδηγεί μια συρρικνούμενη κοινότητα μερικών χιλιάδων ελληνορθόδοξων πολιτών στη χώρα.

Ο Γιλντίριμ συμμετέχει στις επαναληπτικές εκλογές  στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου. Έχασε τις εκλογές από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στις 31 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκαν από την εκλογική αρχή της χώρας στις 6 Μαΐου λόγω αιτιάσεων του AKP.