5 Ιουνίου 2019

Το Άγιο Όρος ζητά βεβαίωση από τους Ουκρανούς ότι ανήκουν στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν τη σχέση τους με την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητούν από τους πιστούς της Ουκρανίας, οι ηγούμενοι στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με...


... την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, από εδώ και στο εξής, όλοι οι Ουκρανοί που επισκέπτονται στο Άγιο Όρος θα πρέπει να έχουν μαζί τους το σχετικό πιστοποιητικό, παράλληλα με το διαβατήριό τους και το Διαμονητήριο.

Η βεβαίωση που θα αναφέρει, επίσης, την περίοδο παραμονής στον στον Άθω πρέπει να εκδίδεται ως επίσημο έγγραφο της επισκοπικής διοίκησης και να φέρει την υπογραφή του επισκόπου και σφραγίδα. Η Μητρόπολη Κιέβου απέστειλε, άλλωστε, σχετική εγκύκλιο προς όλους τους επισκόπους.

Στις αρχές του έτους ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο που εκχωρεί αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Τον Δεκέμβριο του 2018, είχε πραγματοποιηθεί στο Κίεβο μια «ενωτική σύνοδος», όπου ο Επιφάνιος ανακηρύχθηκε επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Χριστιανούς τόσο στην Ουκρανίας όσο και σε άλλες χώρες.