30 Μαΐου 2019

WikiLeaks: «Σοβαρές ανησυχίες» για την υγεία του Ασάνζ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μια μέρα πριν από την επίσημη ακρόαση σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακούργημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ, μεταφέρθηκε...


... σε ιατρείο της φυλακής Μπέλμαρς, της βρετανικής φυλακής στην οποία εκτίει ποινή 50 ημερών.

Το WikiLeaks δημοσίευσε ανακοίνωση αργά την Τετάρτη εκφράζοντας τις «σοβαρές ανησυχίες» του για το γεγονός, σημειώνοντας ότι η υγεία του Ασάνζ «είχε ήδη επιδεινωθεί σημαντικά μετά τα επτά χρόνια που πέρασε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ», στην οποία παρέμεινε από το 2012 έως τον περασμένο μήνα, όταν και απελάθηκε, με αποτέλεσμα την σύλληψή του.

«Κατά τη διάρκεια των επτά εβδομάδων στο Μπέλμαρς η υγεία του συνέχισε να επιδεινώνεται και έχει χάσει πολύ βάρος», σημειώνει το WikiLeaks. «Η απόφαση των σωφρονιστικών αρχών να τον μεταφέρουν στο ιατρείο τα λέει όλα από μόνη της», συμπλήρωσε.

Το WikiLeaks καταδίκασε την απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου που διερεύνησε ισχυρισμούς σεξουαλικής επίθεσης εναντίον του Ασάνζ να μην αναβάλει την ακρόασή του στις 3 Ιουνίου λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, σημειώνοντας ότι ο δικηγόρος του δημοσιογράφου δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί κανονική συζήτηση μαζί του».

Η ακρόαση για την έκδοση του Ασάνζ είναι προγραμματισμένη την Πέμπτη στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ. Ωστόσο, ύστερα από το κατηγορητήριο του Μαρτίου του 2018 που απαγγέλθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, στο οποίο ασκήθηκε μόνο μία κατηγορία κατά του Ασάνζ, εκδόθηκε και δεύτερο κατηγορητήριο, το οποίο περιέχει πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες.

Επικαλούμενο το νόμο περί κατασκοπείας του 1917, το κατηγορητήριο προσθέτει 17 κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, προσθέτοντας 175 χρόνια φυλάκισης και δυνατότητα θανατικής ποινής.

«Τα κατηγορητήρια καταδικάστηκαν ευρέως από τους οργανισμούς του Τύπου ως η πιο σοβαρή επίθεση εναντίον εκδοτικών δραστηριοτήτων στη σύγχρονη εποχή - «η κυβέρνηση Τραμπ ποινικοποιεί ουσιαστικά την πράξη της δημοσιογραφίας», γράφει το WikiLeaks σημειώνοντας πως η απόφαση να επικαλεσθεί το νόμο περί κατασκοπείας εναντίον ενός δημοσιογράφου για πρώτη φορά ήταν «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου της κυβέρνησης Τραμπ στον ελεύθερο Τύπο».