30 Μαΐου 2019

Ορυκτά Μέταλλα: Μείωση της εξάρτησης από την Κίνα επιθυμεί η Ουάσιγκτον

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε την κατάθεση ειδικής αναφοράς στο Κογκρέσο για την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τα κινεζικά ορυκτά μέταλλα, εν μέσω του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον - Πεκίνου.

Σχέδιο στο Κογκρέσο...
... για την αξιοποίηση των σπάνιων ορυκτών μετάλλων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα, παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία έρχεται ως συνέχεια της προειδοποίησης της μεγαλύτερης κινεζικής εφημερίδας (σ.σ. People's Daily), περί «διακοπής της προμήθειας των σπάνιων ορυκτών μετάλλων».

«Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε» ήταν η χαρακτηριστικά φράση της κινεζικής εφημερίδας, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές στην ιστορία: Μία το 1962, λίγο πριν τον πόλεμο Κίνας-Ινδίας, και μία το 1979 εν όψει του πολέμου Κίνας-Βιετνάμ.

«Το υπουργείο συνεχίζει να εργάζεται με τον πρόεδρο, το Κογκρέσο και τον βιομηχανικό κόσμο, προκειμένου να μετριάσει την αμερικανική εξάρτηση από την Κίνα στον τομέα των σπάνιων ορυκτών μετάλλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Μάικ Άντριους. Τόνισε δε, ότι προσφάτως το αρμόδιο υπουργείο υπέβαλε ειδική αναφορά στο Κογκρέσο, στην οποία υπογραμμιζόταν η δέσμευση της Ουάσιγκτον για μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο.

Τα σπάνια ορυκτά μέταλλα αποτελούν ένα -κρίσιμης αξίας- συστατικό για την κατασκευή και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών προϊόντων, όπως τα smartphones και τα ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτών των ορυκτών, διαθέτοντας το 78% της παγκόσμιας παραγωγής και κατέχοντας το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων.