31 Μαΐου 2019

Αντίδραση της Μόσχας μετά την κήρυξη Ρώσου διπλωμάτη ως «persona non grata» από το Κόσοβο

Αυτήν την εβδομάδα, το μέλος του προσωπικού της UNMIK και Ρώσος υπήκοος Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, συνελήφθη, τραυματίστηκε και νοσηλεύθηκε μετά από επιδρομή της Αστυνομίας της αυτοανακηρυχθείσας...
... Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

Την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ο χαρακτηρισμός, από μέρους του Κοσόβου, του μέλους της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) από τη Ρωσία, Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ ως «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ειδικότερα, έκανε λόγο για «πολιτική που αποσκοπεί στην επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ασέβεια των Αρχών του Κοσόβου προς τα Ηνωμένα Έθνη, που θα μπορούσε μάλιστα να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τον Κρασνοσέκοφ. «Η Ρωσία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους πολίτες της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την εθνική νομοθεσία», τόνισε το υπουργείο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κράτηση του Κρασνοσέκοφ. 

Η Αστυνομία του Κοσόβου εξαπέλυσε την Τρίτη ειδική επιχείρηση, με το πρόσχημα ότι στοχεύει το οργανωμένο έγκλημα. Ο Κρασνοσέκοφ και τουλάχιστον 19 ακόμη τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ αργότερα ο Ρώσος υπήκοος αφέθηκε ελεύθερος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.