28 Ιουνίου 2017

Σκόπια: Νέα "επίθεση φιλίας" Ζάεφ στην Ελλάδα για την ονομασία

Τι δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Την βοήθεια της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. ζήτησε για ακόμα μία φορά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σε επίσκεψη...
... που πραγματοποίησε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν στη γειτονική χώρα, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της σκοπιανής πολιτικής και οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την χώρα.

Από τις δηλώσεις δεν μπορούσε να λείπει το ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Πραγματικά, αυτή είναι μία διαδικασία που ορθώνεται ενώπιόν μας, με όλη την σοβαρότητα και με όλη την ουσία του ίδιου του προβλήματος, όπως είναι το πρόβλημα που έχει η Ελληνική Δημοκρατία με το συνταγματικό μας όνομα.

» Είμαι πραγματικά πεπεισμένος για κάποια πράγματα, ότι η οικοδόμηση φιλικής ατμόσφαιρας, η αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς, θα διαμορφώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για ανοιχτό διάλογο και για ένα τέτοιο, ουσιαστικής σημασίας, ζήτημα, όπως είναι το πρόβλημα με το συνταγματικό μας όνομα που έχει η Ελληνική Δημοκρατία.

» Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει λύση για όλα. Ειλικρινά, αναμένω να απεμπλακούν οι προοπτικές της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, οπωσδήποτε και από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μεγάλο μέρος των πραγμάτων εξαρτώνται από εμάς. Εδώ, όμως, χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια και από τους ίδιους τους γείτονες.

» Οπωσδήποτε, αυτό εξαρτάται και από την Ελληνική Δημοκρατία, το εάν δηλαδή θα απεμπλακεί η πορεία της “Μακεδονίας” προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (…) Οπωσδήποτε, πιστεύω ότι υπάρχει λύση για την απεμπλοκή των διαδικασιών και επ’ αυτού πρέπει να εστιάσουμε εντατικά στην εξεύρεση λύσης και σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα.  »Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και στις δύο χώρες για την επίλυση των προβλημάτων.

» Καταλαβαίνω τους νότιους γείτονες και φίλους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, για τους οποίους δεν είναι εύκολο από τη σκοπιά αυτού του προβλήματος, αλλά ούτε και για εμάς, στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, είναι εύκολο να βρούμε γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα.

» Ζητώ ειλικρινά την υποστήριξη και τη βοήθεια των πολιτών της Ελλάδας, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Κοινοβουλίου, από όλους, ώστε η “Μακεδονία” να κάνει το βήμα που περιμένουμε από το 2005 σε σχέση με την ένταξη στην ΕΕ και από το 2008 σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή η “Μακεδονία” δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Διεύρυνσης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ανέφερε, σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ότι το θέμα του ονόματος είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να εργαστούν οι δύο χώρες.