28 Ιουνίου 2017

Πιέζουν αφόρητα οι "σύμμαχοι" για τουρκοποίηση της Κύπρου

Ποιοι επιδιώκουν τη γρήγορη λύση στο Κυπριακό εις βάρος της Ελλάδας

Το άρον άρον κλείσιμο του Κυπριακού προκειμένου να υπάρξει μία σχετική σταθερότητα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο...


... και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής φαίνεται να επιδιώκουν οι ΗΠΑ.

Το νησί της Κύπρου, το οποίο σε κάποια χρόνια θα αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό κόμβο απαραίτητο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αποκτήσει μία ελάχιστη "συγκατάβαση" μεταξύ των δύο δυνάμεων που δρουν στο νησί (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), προκειμένου οι ΗΠΑ να είναι ήσυχες και να καταστρώσουν το ενεργειακό παιχνίδι με το Ισραήλ, τώρα ειδικά που το Συριακό φτάνει σταδιακά στο τέλος του.

Αυτό τουλάχιστον διατύπωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, με συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η οποία χαρακτήρισε την διάσκεψη ως "την καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για επίλυση του Κυπριακού". Η κυρία Ντόχερτι πρόσθεσε, πως "η ώρα της δράσης θα είναι αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία των συνομιλιών, η κυρία Ντόχερτι είπε ότι υποστηρίζουν και είναι έτοιμες να ενεργήσουν με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη.

Για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η πρέσβειρα των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για συνεργασία, σημειώνοντας ότι "αυτό αποτέλεσε πηγή εντάσεων στην περιοχή και αλλού". Καταλήγοντας, η κ. Ντόχερτι χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό και σταθερό εταίρο σε μια ασταθή περιοχή.

Η βιασύνη που χαρακτηρίζει τις δυτικές δυνάμεις -όχι μόνο τις ΗΠΑ- σε αυτό το θέμα μπορεί να αποβεί μοιραία για τον Ελληνισμό, καθώς οι Αμερικανοί θα πιέσουν προς συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων και λύση στο εδαφικό βάσει του σχεδίου ΟΗΕ που προτείνει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή υφίσταται και την επανίδρυση ενός κοινού κράτους με μεικτή ελληνοτουρκική κυβέρνηση.
του Ραφαήλ Αξιώτη