13 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Σε αλλαγές επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου οικονομικών για την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, προχώρησε πριν από λίγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτός και για άλλες αλλαγές μέχρι το τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Ο Υπουργός Οικονομικών αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης και κατώτατου...


μισθού, διεμήνυσε ότι η ψήφιση του άρθρου 37 που αφορά στα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις – και ήδη συναντά εσωκομματικές αντιδράσεις - αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αναστολή επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων παρατείνεται μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης, δηλαδή έως το 2015.
Μεταξύ των αλλαγών και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που την πλειοψηφία και τη διοίκησή τους ασκεί το δημόσιο, για τους οποίους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι μισθοί τους μειώνονται στο 65% των αποδοχών τους του 2009.
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει δύο τροπολογίες εκ των οποία η μία επιτρέπει στο δημόσιο να οργανώσει διεθνή διαγωνισμό για παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου ενώ η δεύτερη προβλέπει την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους, στο εξής σταδιακά, μέσω της παρακράτησης φόρου των μισθών.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά πρόσθεσε, ότι δεν καταργούνται και οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί –όπως είπε- «στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις».
Ο κ. Κουτρουμάνης εξαπέλυσε και βολές κατά των κοινωνικών εταίρων με αφορμή τη θέση τους να μη μειωθούν μισθοί και συντάξεις. «Μας λένε ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν ας δώσουν αυξήσεις . Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές πως δεν θα μειώνονται οι συντάξεις» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι όσο υπάρχει η λογική ότι η τελευταία μέριμνα είναι να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, οι συντάξεις θα μειώνονται ενώ όσο καθυστερούνται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο θα τις βρίσκουμε μπροστά μας με πιο επώδυνο τρόπο, κατέληξε.
Νωρίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Αφού απάντησε στις αιχμές Βενιζέλου που είπε στο ΚΤΕ οικονομικών «όποιος θεωρεί ανίκανη την κυβέρνηση να τη ρίξει», ο κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι δεν είναι στην επιτροπή για να ρίξει την κυβέρνηση αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα του απαγορεύσει κανείς να κάνει κριτική ενώ μέμφθηκε κάποιους που όπως είπε είναι κλεισμένοι με ωτοασπίδες στα σπίτια τους. «Κάθε μέρα και ένα μέτρο» συνέχισε ο βουλευτής και αναρωτήθηκε «δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε αστάθεια και οι πολίτες σε απόγνωση;» Ο κ. Γρηγοράκος επέκρινε και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λέγοντας ότι τίποτε δεν λειτουργεί, όλα είναι στο μηδέν και όλα σαπίζουν είπε χαρακτηριστικά, ενώ προκάλεσε «αν λειτουργεί σήμερα μια υπηρεσία πείτε μου ποια είναι αυτή και εγώ θα παραιτηθώ».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιτζέρης με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες των κοινωνικών φορών περί λόμπι συμφερόντων που συνομιλούν με την τρόικα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να είναι βουλευτής μιας κουτσουρεμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με έξωθεν νομιμοποίηση, όπου η νομιμοποίηση προέρχεται από κάποιους άλλους έξωθεν, άνωθεν και ύπερθεν. Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί επίσης ότι υπουργός της κυβέρνησης και μια κυβέρνηση, δεν έχει ως προμετωπίδα αυτές τις αρχές. Κάλεσε τέλος, την κυβέρνηση να προβεί στην εξυγίανση του κράτους «με τη λογική των ανθρώπων και όχι με τη λογική των αριθμών».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από skai.gr