10 Ιουλίου 2019

Επιδρομές εναντίον Σύρων στην Τουρκία

Κυριακή ξημερώματα, οι Σύροι αδελφοί Μουσταφά και Αχμέντ, σκυμμένοι πάνω από μια κάμερα ασφαλείας, παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση άνδρες να καταστρέφουν το μαγαζί τους με ρούχα: μια μικρή ομάδα Τούρκων...


... ανδρών κατέστρεψε τη γυάλινη πρόσοψη του καταστήματος, έσκισε τα αραβικά φυλλάδια και τις πινακίδες και τις πυρπόλησε.

Κάποιοι άλλοι άνδρες, λίγο πιο πέρα, κοιτάζουν προς την κάμερα, λίγο προτού ένα χέρι ορθωθεί μπροστά στον φακό και τον καταστρέφει, με αποτέλεσμα να μαυρίσει η οθόνη.

Ο 22χρονος Μουσταφά και ο 21χρονος Αχμέντ τηλεφωνούν στη συνέχεια στον συνάδελφό τους, που διατηρεί κατάστημα δίπλα, και του λένε ότι είναι καθ’ οδόν προς το δικό τους κατάστημα για να σταματήσουν την πυρπόλησή του.

«Μας είπε: Μην έρθετε, θέλουν να σας σκοτώσουν», θυμάται ο Αχμέντ. Το μαγαζί τους και άλλες συριακές περιούσιες βρέθηκαν στο στόχαστρο βανδάλων στην περιοχή Κουτσουκτσεκμετσέ, στη δυτική Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της 29ης Ιουνίου, σε ένα από τα ξεσπάσματα βίας κατά Σύρων στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Τέτοιου είδους επιδρομές είναι σπάνιες, αφού μόνο ακόμη μία, επίσης στη δυτική Κωνσταντινούπολη, είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, μικροεπεισόδια καταγράφονται διαρκώς και οι Σύροι της πόλης μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι φοβούνται ότι η ένταση και το μίσος εις βάρος τους θα κλιμακωθούν.

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους δράστες, όχι όμως πριν προλάβουν να καταστρέψουν πολλά καταστήματα με αραβικές πινακίδες. Η χώρα φιλοξενεί πάνω από 3,6 εκατ. Σύρους, ενώ μόνο στην Κωνσταντινούπολη έχει συγκεντρωθεί μισό εκατομμύριο. Με την ανεργία εκτοξευμένη στα ύψη, πολλοί Τούρκοι θεωρούν ότι τα φθηνά εργατικά χέρια των Σύρων παίρνουν τις δικές τους θέσεις εργασίας.