10 Ιουνίου 2019

ΟΗΕ: Ορατό το ενδεχόμενο να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία έως και δύο εκατ. Σύροι

Eως και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία, αν ενταθούν οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο συριακός στρατός...


... με τη στήριξη της Ρωσίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση για την εκδίωξη των ανταρτών από το τελευταίο τους προπύργιο στην επαρχία Ιντλίμπ με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες εξαιτίας των οποίων δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Ο φόβος μας είναι ότι, αν αυτό συνεχιστεί και αν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνουν και εάν ενταθεί η σύγκρουση, ότι θα δούμε πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες, ένα εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε ο Περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συριακή Κρίση Πάνος Μουμτζής.

Η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο επικεντρώνεται κυρίως στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές της Χάμα και της Λαττάκειας και πρόκειται για τις πιο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών από πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο Μουμτζής δήλωσε στο Reuters από τη Γενεύη ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας για την αποκλιμάκωση των μαχών πλέον ουσιαστικά δεν ισχύει. «Παρατηρούμε μια επιχείρηση η οποία έχε ως στόχο –ή επηρεάζει- νοσοκομεία και σχολεία σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, σε περιοχές όπου ζουν πολίτες και σε αστικές περιοχές, κάτι που πραγματικά δεν θα πρέπει να συμβαίνει βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Οι οργανώσεις αρωγής έχουν λάβει συστάσεις να μοιράζονται τις τοποθεσίες τους με τις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να αποφύγουν να γίνουν στόχοι επιθέσεων. Όμως έπειτα από επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον νοσοκομείων, πολλοί εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται τις συστάσεις αυτές, εξήγησε ο Μουμτζής.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή (…) για χάρη της ανθρωπότητας θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση», πρόσθεσε. «Πριν από μερικούς μήνες ζητήσαμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το ζοφερό σενάριο. Στην πραγματικότητα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας καθώς μιλάμε», κατέληξε ο Μουμτζής.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλύψει το ανθρωπιστικό του έργο στη Συρία φέτος και παρά τις γενναιόδωρες δεσμεύσεις μέχρι τώρα έχει λάβει μόνο 500 εκατομμύρια δολάρια.