10 Ιουνίου 2019

Προς ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας - Ιαπωνίας

Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Χιροσίγκε Σέκο, δήλωσε στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Μαξίμ Ορέσκιν, ότι επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Τόκιο για σχέδιο...


... συνεργασίας οκτώ σημείων Ρωσίας-Ιαπωνίας πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπέ στην Οσάκα στα τέλη Ιουνίου.

Θα ήθελα να επιβεβαιώσω σήμερα την τελευταία πρόοδο στο σχέδιο συνεργασίας [Ρωσίας-Ιαπωνίας] οκτώ σημείων πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ των χωρών μας στο τέλος αυτού του μήνα», ανέφερε ο Σέκο.

Το σχέδιο συνεργασίας οκτώ σημείων με έμφαση στα οικονομικά έργα προτάθηκε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό το 2016. Το σχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας συνδυάζοντας με επιτυχία τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της Ρωσίας, με την εμπειρία της Ιαπωνίας.

«Όσον αφορά τις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις, το σχέδιο συνεργασίας οκτώ σημείων που πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe το 2016 έδειξε συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι το 2018. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 17% το 2018. Τα έργα σε διάφορους τομείς -βελτιώνοντας το αστικό περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη έως μεγάλα επενδυτικά σχέδια- έχουν υλοποιηθεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικής ανάπτυξης.

Η διαμάχη για μια ομάδα τεσσάρων νησιών, που ανήκουν στις Κουρίλες  - διαταράσσει εδώ και δεκαετίες τις σχέσεις Μόσχα-Τόκιο και αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την υπογραφή μίας μόνιμης ειρηνευτικής συνθήκης μετά τη λήξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία έχει κυριαρχία σε αυτά τα νησάκια, αλλά και η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι της ανήκουν.