27 Ιουνίου 2019

Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Θέλαμε μια αυτόνομη Μακεδονία, όπως την Ανατολική Ρωμυλία!

«Οι γείτονές μας ξύπνησαν ένα πρωί του 1944 ως ‘Μακεδόνες’. Δεν μπορούμε να δεχθούμε το επιχείρημά τους όπως και ότι η χώρα μας θα καταπιεί αυτόν τον κυνισμό. Τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίσουν το βουλγαρικό παρελθόν τους...


... και η Σόφια ότι ο Τίτο δημιούργησε ένα ‘μακεδονικό’ έθνος», λέει ο ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ σε συνέντευξή του στην Trud.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τη "Βόρεια Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι σαφές. Ο ‘Θείος Σάμ’ κυνηγά τον ‘Άγιο Ιβάν’ στα Βαλκάνια», λέει χαρακτηριστικά για τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

Ο ιστορικός αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της τότε ‘Μακεδονίας’, ο Βούλγαρος πολίτης Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, είχε πει: Πρέπει να αναγνωρίσουμε το βουλγαρικό παρελθόν μας μέχρι το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η Σόφια πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Τίτο δημιούργησε  ένα μακεδονικό έθνος.

Αλλά για να έχουν ένα νέο έθνος θα πρέπει να έχουν και εθνικούς ήρωες, λέει ο Γκεόργκι Μάρκοφ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη βουλγαρική ιστορία στους Σκοπιανούς! Αυτό πρέπει να το καταλάβουν, και δεν θα φτύνουμε τον εαυτό μας και τους τάφους των προγόνων μας. Οι ήρωες μας έχασαν τη ζωή τους για την εθνική μας υπόθεση και όχι πολεμώντας για ένα ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος, όπως λένε αυτοί», είπε ο Μάρκοφ.

Για τη διμερή κοινή επιτροπή που σκοπό έχει την επίλυση των ιστορικών προβλημάτων μεταξύ Βουλγαρίας και "Βόρειας Μακεδονίας", ο ακαδημαϊκός είπε: «Οι Έλληνες επί τριάντα χρόνια αρνούνταν τη «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πέτυχαν την προσέγγισή τους κερδοφόρα. Αρνήθηκαν στα Σκόπια  την αρχαία κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εμείς υπογράψαμε τη Σύμβαση με τους ‘Μακεδόνες’ βιαστικά προκειμένου να ευχαριστήσουμε τον Θείο Σάμ (ΗΠΑ) και τώρα προσπαθούμε με  μια επιτροπή να βρούμε την αλήθεια…».

Ο Μάρκοφ είπε ότι στη "Βόρεια Μακεδονία" αρκετές γενιές γαλουχήθηκαν με μια άλλη ιστορία. «Ο πολύς Νίκολα Γκρούεφσκι πριν από 4-5 χρόνια είχε δηλώσει: Πως οι Βούλγαροι έχουν ονομάσει πόλεις ως Σαντάνσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ; Αυτοί είναι οι εθνικοί μας ήρωες. Αυτό έχω μάθει στο σχολείο. Ε, λοιπόν ναι, έμαθε ο Γκρούεφσκι  μια ιστορία παραποιημένη στο σχολείο, μια πλαστογράφηση της ιστορίας με την πλύση εγκεφάλου που του έγινε στα Σκόπια, είπε ο Μάρκοφ.

Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός αναφερόμενος στα λόγια του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφκσι, που παραδέχθηκε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ  ήταν Βούλγαρος, είπε ότι σωστά τα είπε, αλλά, όχι ότι ήθελε να αγωνισθεί για ένα ανεξάρτητο ‘μακεδονικό’ κράτος.

Ο Μάρκοφ είπε: Είχαμε το παράδειγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας που εντάχθηκε στη Βουλγαρία, θέλαμε να υπάρξει μια δεύτερη Ανατολική Ρωμυλία, η "Μακεδονία". Παλεύαμε για μια αυτόνομη Μακεδονία, αλλά με τη μελλοντική της ένταξη στη Βουλγαρία», είπε.
[πηγές: dnes.bg, βαλκανικό περισκόπιο]