8 Ιουνίου 2019

Το δικαίωμα του Ισραήλ να διατηρεί τμήματα της Δυτικής Όχθης υπερασπίζεται η Ουάσιγκτον

Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967

Το δικαίωμα του Ισραήλ να διατηρεί εδάφη της Δυτικής Όχθης, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

«Υπό συγκεκριμένες...


... συνθήκες, νομίζω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρεί ορισμένα -όχι όμως όλα- εδάφη της Δυτικής Όχθης» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα «The New York Times».

Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης, το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τη στρατιωτική του δύναμη στην περιοχή, όπως ακριβώς πράττουν και οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία.

Στον ίδιο τόνο, εκτίμησε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει γίνει αποδέκτης «ορισμένων εξαιρετικά γενναιόδωρων προτάσεων» από το Ισραήλ, τις οποίες έχει απορρίψει. Κατά την άποψή του, επομένως, η έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις βαραίνει κυρίως την παλαιστινιακή πλευρά.

Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, οικοδομώντας 140 οικισμούς στην περιοχή, όπως επίσης και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - κάτι το οποίο θεωρείται παράνομο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.