8 Ιουνίου 2019

Αυστηρότερη νομοθεσία για τους μετανάστες υιοθετεί η Γερμανία

Αυστηρότερους κανόνες για τους μετανάστες υιοθετεί η Γερμανία. Με 372 ψήφους υπέρ, 159 κατά και 111 αποχές, εγκρίθηκαν από τη γερμανική βουλή οι νέοι κανονισμοί που αποσκοπούν...


... στη διευκόλυνση των απελάσεων.

Ο σχετικός νόμος που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ένα από τα οκτώ νομοσχέδια που συμπεριλήφθηκαν σε ένα ειδικό πακέτο μετανάστευσης. Παράλληλα με τους αυστηρότερους κανόνες σε ό,τι αφορά την απέλαση, η Γερμανία διευκολύνει πλέον τους ξένους εργαζόμενους να μεταναστεύσουν.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αναλάβει τους πρόσφυγες επ' αόριστον. «Οι άνθρωποι χωρίς δικαίωμα διαμονής πρέπει να φύγουν από τη χώρα μας και η εντολή να φύγουν πρέπει να ακολουθείται από μια πραγματική αναχώρηση», είπε επίσης ο Ζεεχόφερ.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι μετανάστες που καταδικάζονται σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για απάτη κοινωνικής ασφάλισης ή για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά μπορούν να εκδιωχθούν ευκολότερα. Παράλληλα, οι όροι άδειας παραμονής για τους απελαθέντες που έχουν πει ψέματα για την ταυτότητά τους ή έχουν αρνηθεί την παροχή εγγράφων ταυτότητας, θα είναι επίσης πιο αυστηροί.

Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο δεν θα τους επιτραπεί να επιλέξουν ελεύθερα την κατοικία τους ή να λάβουν άδεια εργασίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, η αστυνομία θα μπορεί να θέτει υπό κράτηση τους αιτούντες άσυλο, όταν υπάρχει κίνδυνος, και να τους απελάσει πιο εύκολα.

Ακόμη, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κέντρων κράτησης απέλασης, οι απελαθέντες θα μπορούσαν προσωρινά να κρατούνται σε φυλακές, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν, εν τω μεταξύ αλλαγές και όσον αφορά στους μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης, με στόχο την προσέλκυση επαγγελματιών στη Γερμανία.

Οι κανονισμοί άρουν τους περιορισμούς που αφορούσαν τους ειδικευμένους μετανάστες και προέβλεπαν ότι μπορούν να λαμβάνουν μόνο επαγγέλματα που βρίσκονται σε έλλειψη.