9 Ιουνίου 2019

Το «χρίσμα» Τσίπρα στην Αχτσιόγλου και τα «καμένα» χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ

 Ο Τσίπρας φαίνεται να επιλέγει την Εφη Αχτσιόγλου σε νούμερο 2 του κόμματος

Δεν έχει περάσει πάνω από μια πενταετία από την εποχή που η Εφη Αχτσιόγλου, με διαφορετικό λουκ και dress code, μιλούσε σε εργαζόμενους [δείτε τα βίντεο]...


... και τους έλεγε να μη σκύψουν το κεφάλι στους ξένους, στην τρόικα και τους καλούσε σε αντίσταση γιατί το δίκαιο το φτιάχνουν οι λαοί.

Αυτά τα χρόνια η υπουργός Εργασίας κατάφερε να ανελιχθεί στη Συριζαίϊκη επετηρίδα με ταχύτατους ρυθμούς. Από βοηθός του Γιώργου Κατρούγκαλου στην περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μας ταλανίζει για πολλά χρόνια, σε υπουργός ενός πολύ σημαντικού υπουργείου.

Και πλέον, όπως όλα δείχνουν κι αν δεν υπάρξει καμιά ανατροπή, σε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Αλέξης Τσίπρας την χρίζει έτσι επί της ουσίας νούμερο 2 στο κόμμα, παρακάμπτοντας πολλά ισχυρά στελέχη, πολλούς εν δυνάμει δελφίνους και αρκετούς άλλους που φάνταζαν ως οι επόμενοι διάδοχοι, όποτε ετίθετο ένα τέτοιο θέμα.

Η επόμενη ημέρα
Όχι ότι αμφισβητείται ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί αν υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στις 7 Ιουλίου, αν η ΝΔ έχει μπροστά της καθαρή και αυτοδύναμη τετραετία κι αν τελικά η Κουμουνδούρου εμφανίσει διαλυτικές τάσεις. Όπως συμβαίνει σε πολλά κόμματα που χάνουν την εξουσία.

Η Εφη Αχτσιόγλου έχει όλα όσα θέλει ο πρωθυπουργός να βγάλει μπροστά στο δρόμο προς τις εκλογές. Είναι νέα, όμορφη, με καλό προφίλ στην κοινωνία. Εχει γίνει πλέον και έμπειρη στα πολιτικά, στο πώς πρέπει να «στήνεται» μπροστά στον κόσμο, τι πρέπει να λέει και πώς να στηρίζει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυριότερο: Δεν είναι φθαρμένη όπως όλα τα μεγαλοστελέχη που τόσα χρόνια βρέθηκαν δίπλα ή πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και το ένα μετά το άλλο έχουν γίνει μισητά στους πολίτες.

Ο Νίκος Παππάς, σκιά του πρωθυπουργού, βρίσκεται βεβαίως μέσα στο άτυπο διευθυντήριο που έχει συστήσει ο Τσίπρας, όμως, η εικόνα του στην κοινωνία είναι κάκιστη. Και στο ίδιο το κόμμα, λένε όσοι γνωρίζουν…

Διαδρομιστής, με αποτυχημένες επιλογές σε μεγάλα θέματα, όπως οι τηλεοπτικές άδειες της… Φλωρεντίας, με τον Μανώλη Πετσίτη στην πλάτη του και με τις υπόγειες σχέσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίες ευνοήθηκαν τα μάλλα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, θεωρείται για πολλούς «καμμένο χαρτί» στην μετά την εξουσία εποχή.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας του κόμματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, θα «τρέξει» τα οργανωτικά μέχρι τις 7 Ιουλίου, είναι ισχυρός πόλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν όμως και ο υπουργός Εσωτερικών τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι, κι όσο κι αν «διασώθηκε» φεύγοντας από την κεντρική πολιτική σκηνή, θα έχει πάντα αυτό το βάρος στους ώμους του. Από την άλλη, δεν θεωρείται τόσο δημοφιλής για να έχει πιο σημαντικό ρόλο ενώ είναι υπερτεθειμένος στη δημοσιότητα.

Κάηκε η Δούρου
Η Ρένα Δούρου φάνταζε μέχρι πρότινος ως «δελφίνος». Μέχρι πριν από ένα χρόνο θα έλεγε κανείς ότι ήταν από τους πιο ισχυρούς παίκτες στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Φίλη του πρωθυπουργού, επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, με πολλά λεφτά για ξόδεμα, με καλή εικόνα γενικά μετά τη νίκη της το 2014.

Και ύστερα… ήρθε η στραβή στη βάρδια της, ήρθε το Μάτι με τους 102 νεκρούς, ήρθε η αποκάλυψη της διαχειριστικής ικανότητας. Αποκαλύφθηκε όμως και η αλαζονεία, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την τραγωδία, η συγγνώμη που δεν είπε ποτέ πραγματικά. Ηρθε μια παντελώς αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία και ήρθε και η εξευτελιστική ήττα από τον Γιώργο Πατούλη με τεράστια διαφορά.

Η Ρένα Δούρου έχασε πολλά από τα πλεονεκτήματά της, έχασε το βάδισμα προς ανώτερες θέσεις, «κάηκε» από τη συμπεριφορά της και πλέον είναι εκτός του παιχνιδιού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα άλλο νέο στέλεχος που βγήκε μπροστά είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κυβερνητικός εκπρόσωπος που κάποιοι… λατρεύουν να μισούν, έχει κάνει κι αυτός πολλά φάουλ. Είναι ο οργανωτής της αποτυχημένης συνέντευξης τύπου δύο ημέρες μετά το Μάτι, εκεί όπου αποκαλύφθηκε το μέγεθος της ανικανότητας αλλά και του αποπροσανατολισμού που προσπάθησε η κυβέρνηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος είναι από τα πρόσωπα που έχουν καεί για πολλούς άλλους λόγους. Κι αυτός διαδρομιστής της εξουσίας, έχει συγκρουστεί με πολλούς στο Μαξίμου, έχει κάνει λανθασμένες επικοινωνιακές κινήσεις, είναι από αυτούς που συμβούλευαν τον πρωθυπουργό με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην περιμένει μια ήττα με 10 μονάδες διαφορά.

Ενδεχομένως, η έκθεσή του στην Α’ Αθήνας να του δώσει τη χαριστική βολή. Αν δεν εκλεγεί τότε χάνεται πολιτικά και δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες να ξαναβγεί στον αφρό.

Κατά τα λοιπά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άλλα νέα στελέχη που θα μπορούσαν να παίξουν δυνατά στην μετά Τσίπρα εποχή. Πλην ενός, όχι και τόσο νέου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Με αρχηγικές εμφανίσεις πολλές φορές, θέλει να εμφανίζεται ως η φωνή της λογικής στα οικονομικά και ταυτόχρονα να «πουλάει» το προφίλ του αριστερού, του μαρξιστή που δεν αλλοιώθηκε από την εξουσία.

Χρίσμα
Ετσι, λοιπόν, η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται πλέον να διεκδικεί πιο διακριτό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική σκηνή. Αν τελικώς επιλεγεί για εκπρόσωπος τύπου και πάει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τότε είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας της δίνει ένα χρίσμα, ένα πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων.

Το πώς θα το διαχειριστεί είναι δικό της θέμα. Η διδάκτορας Εργατικού Δικαίου, μπορεί επί της ουσίας να μην έχει ένσημα στον εργασιακό στίβο, πλην κάποιων συνεργασιών στις Βρυξέλλες ή κάποιου ερευνητικού κέντρου, έχει όμως άλλα χαρίσματα.

Υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στο Επικρατείας, έχει περάσει από τα κομματικά όργανα, είναι δημοφιλής στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι «καμένη» μιας και το ασφαλιστικό λέγεται «νόμος Κατρούγκαλου» κι όχι «νόμος Αχτσιόγλου». Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μάχη των γενεών στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Το να μπαίνει η Αχτσιόγλου μπροστά είναι σίγουρο ότι κάποια παλαιότερα στελέχη δεν θα το δουν με καλό μάτι.

Όμως, εδώ μετράει η επιλογή του Τσίπρα. Θέλει ένα νέο πρόσωπο, που θα συμβολίζει τη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να κάνει άνοιγμα στη νεολαία που έχασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, θέλει μια δυναμική, καταρτισμένη παρουσία που δεν θα τον αμφισβητήσει όσο βρίσκεται μπροστά.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πολλά από τα στελέχη που είναι σήμερα σε καίριες θέσεις με εξουσία στα χέρια τους, δεν θα τους γνώριζε ούτε ο περιπτεράς της γειτονιάς χωρίς αυτόν. Και η κ. Αχτσιόγλου είναι ένα από αυτά τα στελέχη. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την κατηγορούν για αλαζονεία. Αλλωστε, το βίντεο με την εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της και πώς τους αντιμετώπισε έχει μείνει και είναι χαρακτηριστικό στοιχείο για την υπουργό Εργασίας.
Βασίλης Σ. Κανέλλης, in.gr