9 Ιουνίου 2019

Νέες δοκιμές για το αινιγματικό αεροσκάφος που έχει σχήμα... σφαίρας

Το μυστηριώδες αεροπλάνο εθεάθη για πρώτη φορά το 2017. Μετά από μία δεκαετία ανάπτυξης, βελτιώσεων και δοκιμών, το συγκεκριμένο project παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δοκιμές σε αεροδρόμιο της Νότιας Καλιφόρνιας...


... φέρεται να πραγματοποιεί το αινιγματικό αεροσκάφος «Celera 500L», το οποίο έχει σχήμα… σφαίρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «The Drive», η δοκιμή ενδεχομένως υποδεικνύει ότι το αεροσκάφος βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την «παρθενική» του πτήση. Η ανάπτυξη και η δοκιμή του «άγνωστου» αυτού project διήρκησε για περίπου μία 10ετία, παραμένοντας καθ' όλη τη διάρκεια μακριά από το φως της δημοσιότητας.

Το αεροπλάνο, για πρώτη φορά, εθεάθη το 2017. Έκτοτε, όμως, φέρεται να έχουν επέλθει ορισμένες τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα στα φτερά και στην προπέλα. Σύμφωνα με το «The Drive», το «Celera 500L» ενδεχομένως θα αποδειχθεί «επαναστατικό» στον τομέα των εμπορικών εναέριων μεταφορών, καθώς η κατανάλωση καυσίμων φέρεται να είναι 10 φορές αποδοτικότερη από τα υπόλοιπα -ελαφρού τύπου- επιβατικά αεροσκάφη, ενώ ταυτόχρονα το ανώτατο ύψος πτήσης εκτιμάται στα 65.000 πόδια έναντι 30.000 ποδιών στα συνηθισμένα αεροπλάνα του ίδιου τύπου.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης σε μικρού μήκους διαδρόμους, αναμένεται να επιφέρουν τα… πάνω-κάτω στον τομέα των αερομεταφορών. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι λεπτομέρειες που είναι γνωστές για το αεροσκάφος, είναι ελάχιστες, ενώ τα ερωτήματα που απορρέουν από το συγκεκριμένο project, παραμένουν αναπάντητα.