27 Ιουνίου 2019

Ερντογάν για γεωτρήσεις: Δεν βρήκαμε κάτι, αλλά τους κάναμε να μας πάρουν σοβαρά

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία και τη Σύνοδο των G20, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο.

Φέρεται να ανέφερε ότι...


... «εμείς είμαστε εγγυητές σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί η «βόρεια Κύπρος¨". Όλο το λέω η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει είναι εγγυήτρια δύναμη όπως και η Μεγάλη Βρετανία αλλά κι εμείς. Οσο για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Όμως αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε.

» Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win».

Πυρά κατά Τσίπρα και Ελλάδας
Νωρίτερα, o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιτέθηκε στην Ελλάδα και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του δήλωσε:

«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, ο Τσίπρας, με θράσος δήλωσε πως θα έχουμε τίμημα αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις. Η κουτσή πάπια ο Τσίπρας είπε πως θα μας εμποδίσουν», τόνισε ο κ. Μπαχτσελί.

Και συνέχισε: «H Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως δεν έχει γεννηθεί ο πειρατής που να μπορεί να μας εμποδίσει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. O Tσίπρας πρέπει να σταματήσει να προκαλεί και να ασχοληθεί με την ιστορία. Πρέπει να πάρει μάθημα από τους παππούδες του που έπεσαν στη θάλασσα στη Σμύρνη. Αν δεν το κάνει τότε από τώρα πρέπει να είναι έτοιμος να τσακιστεί, να βυθιστεί στη θάλασσα».

Κλείνοντας ο Τούρκος πολιτικός επεσήμανε: «Προκαλώ! Ο Τσίπρας να βγει μπροστά μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να δει το τι θα πάθει».

«Οι ΗΠΑ τι δικαιώματα έχουν;»
Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για το θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους στην Ιαπωνία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι αν τεθεί θα το συζητήσει. Σχολιάζοντας ωστόσο το ψήφισμα του αμερικανικού κογκρέσου για το EastMed Act, είπε ότι δεν καταλαβαίνει από πού κι ως πού έχουν δικαιώματα οι ΗΠΑ στην περιοχή για να λαμβάνουν και αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο.

«Αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε, αλλά σε αυτή την περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Οι χώρες που αναφέρθηκαν τί δικαιώματα έχουν; Και κυρίως οι ΗΠΑ τί δικαιώματα έχουν; Το αμερικανικό κογκρέσο πως λαμβάνει μία τέτοια απόφαση; Αυτά όλα προκαλούν ερωτήματα. Βλέπουμε τελευταία ό,τι τίθεται ενώπιον του κογκρέσου, καταλήγει ψήφισμα. Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Εγγυόμαστε έναντι οποιασδήποτε επίθεσης μπορεί να γίνει εναντίον του ψευδοκράτους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει το sigmalive.

Όσον αφορά στο θέμα των θαλασσών, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν ισότιμα σε όλους στην Κύπρο και ότι δεν μπορεί να κάνει το ‘κουμάντο’ μόνο η Ε/κ πλευρά.

«Εμείς λέμε πως ό,τι βγει από τη θάλασσα, εκεί θα έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Αλλά αν λέτε ότι θα τα ελέγχει η Νότια Κύπρος, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ σε αυτό. Η Νότια Κύπρος και το Βόρειο(ψευδο)κράτος να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να συσταθούν επιτροπές και να δουν τί βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει τίποτα εξάλλου. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη».

Για τα γεωτρύπανα είπε ότι ξεκίνησαν να επιχειρούν, εκπλήσσοντας κάποιους που νόμιζαν ότι οι Τούρκοι δεν σοβαρολογούν. «Είδαν ότι οι Τούρκοι σοβαρολογούν. Φυσικά και σοβαρολογούμε. Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι. Θα δούμε αν υπάρχει το ο,τιδήποτε εκεί. Μόνο που εμείς ξέρουμε να μοιραζόμαστε. Αρχή μας είναι να κατανεμηθούν και να μοιραστούν ισόποσα. Οι άλλες πλευρές θα πρέπει να μας συμπεριφερθούν το ίδιο δίκαια. Έτσι είναι!», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πρωτόκολλο συνεργασίας Τουρκίας – Ψευδοκράτους
Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη ο γνωστός τουρκος δημοσιογράφος o oποίος, με έγγραφα που ανάρτησε στο Τwitter, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα διευρύνει τη συνεργασία με τους τ/κ.

Συγκεκριμένα, ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αναφέρει, πως «Η τουρκική ακτοφυλακή διευρύνει τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους σε θέματα πληροφοριών, επικοινωνίας και πολλά άλλα. Το πρωτόκολλο αναφέρει ρητά την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης πετρελαίου / αερίου από τρίτες χώρες που πραγματοποιούν έρευνες χωρίς άδεια στην ανοικτή θάλασσας (της Ανατολικής Μεσογείου)».