8 Ιουνίου 2019

Η Κίνα υιοθετεί μέτρα για τη μείωση των τεχνολογικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

Τον προηγούμενο μήνα, η Ουάσιγκτον έθεσε στη μαύρη λίστα τη Huawei, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείας να συνεργάζονται με τον κινεζικό κολοσσό, δίχως κρατική άδεια.

Μηχανισμό για την προστασία...


... των -βαρύνουσας σημασίας- τεχνολογιών και τη μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ φέρεται να δημιουργεί η Κίνα, εν μέσω των κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον αρχισυντάκτη των «Global Times», ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για μία «κίνηση που στοχεύει στην αντιμετώπιση των αμερικανικών μέτρων». ​«Μόλις τεθεί σε ισχύ (σ.σ. ο μηχανισμός), ορισμένες τεχνολογικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε έλεγχο» έσπευσε να προσθέσει.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua γνωστοποίησε ότι το Πεκίνο εκπονεί ειδική μελέτη για τη δημιουργία «εθνικού τεχνολογικού διαχειριστικού συστήματος, με στόχο την «αποτελεσματικότερη πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων εθνικής ασφάλειας».

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες επέρχονται ως συνέχεια των δημοσιευμάτων, με βάση τα οποία η Κίνα θα καταρτίσει λίστες με «μη αξιόπιστες» ξένες εταιρείες. Σ' αυτές (σ.σ. τις λίστες) θα συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν κατορθώνουν να ευθυγραμμιστούν με τους κανονισμούς της αγοράς και πλήττουν τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο απαγορευόταν η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τη Huawei, δίχως κρατική έγκριση. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η αναστολή της συνεργασίας της Google με τον κινεζικό «κολοσσό», εξέλιξη η οποία πυροδότησε νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.