11 Ιουνίου 2019

Η 20η επέτειος της Συμφωνίας του Κουμάνοβο για τη λήξη του βομβαρδισμού της Σερβίας

Στις 9 Ιουνίου 1999 στην πόλη Κουμάνοβο των Σκοπίων, υπεγράφη μια συμφωνία για την στρατιωτική – τεχνική συνεργασία, με την οποία έληξε ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στην πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας...


... που αποτελούνταν τότε από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Στόχος της αεροπορίας του ΝΑΤΟ ήταν κυρίως στρατηγικοί και στρατιωτικοί στόχοι στη Σερβία, αλλά κατά τη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων της Συμμαχίας ήταν περισσότερο πολιτικοί στόχοι όπου σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες πολίτες που αναφέρθηκαν ως παράπλευρες απώλειες, ενώ ο πραγματικός σκοπός ήταν ο ψυχολογικός πόλεμος της σερβικής κοινωνίας.

Η συμφωνία υπέγραψαν ο αντιστράτηγος του στρατού της ΟΔΓ, Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς και στρατηγός αστυνομίας Όμπραντ Στεφάνοβιτς και ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον.   Με την υπογραφή της, τελείωσε η προσφυγική κρίση στην περιοχή των Σκοπίων εκείνη την εποχή όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 300 χιλιάδες πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, και είχαν τοποθετηθεί σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Στένκοβετς.

Ο Στρατός της Σερβίας άρχισε να αποσύρεται από το Κοσσυφοπέδιο και ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετρούσε τις τελευταίες ημέρες του ως πρόεδρος και ως ελεύθερος πολίτης. Η συμφωνία υπεγράφη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κουμάνοβο, αργά το βράδυ της 9ης Ιουνίου του 2009.
[πηγές: ako, βαλκανικό περισκόπιο]