11 Μαΐου 2019

Τουρκία: Θέλει να «ανατρέψει» το status quo με ναυτικές ασκήσεις - ΕΙΚΟΝΕΣ

Η Τουρκία συνεχίζει να υλοποιεί τις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν, για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή», παρά τις αντιδράσεις ισχυρών τρίτων κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία [δείτε τις εικόνες]...


... που έχουν τεράστια συμφέροντα στην περιοχή.

Αυτό δεν αφήνει περιθώρια στην Τουρκία να παραμένει αδιάφορη, γι’αυτό και επιθυμεί με την διεξαγωγή στρατιωτικών, και εν προκειμένω ναυτικών, ασκήσεων στην Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσει εξίσου την στρατιωτική της παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα η ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» ή αλλιώς «Sea Wolf 2019», η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ενώ ακόμα προγραμματίζεται μια πολυεθνική στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο.

Ποιες είναι οι ναυτικές ασκήσεις που «περιμένει» η Άγκυρα
Η άσκηση «Sea Wolf 2019», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 Μαΐου και 25 Μαΐου, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 131 πλοίων, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων. Μαζί με τις ναυτικές δυνάμεις, άλλες μονάδες, όπως της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς της Ακτοφυλακής, θα συμμετάσχουν στην άσκηση, όπως επίσης περίπου 25.900 αξιωματικοί.

Την ίδια στιγμή, άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ότι η Τουρκία συνομιλεί με άλλες χώρες για την διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο με όνομα «Mediterranean Shield», η οποία, όπως αναφέρει η Sabah, διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2006.

Αυτή τη χρονιά η Άγκυρα πραγματοποιεί επαφές για να υπογράψει μνημόνια συμφωνίας με την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, τη Γεωργία, τη Λιβύη, το Λίβανο, το Πακιστάν, την Τυνησία και την Ιορδανία, ώστε οι χώρες αυτές να συμμετέχουν στην εν λόγω άσκηση.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πως η Τουρκία παρά τις πιέσεις από περιφερειακές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα «τεντώσει» το σχοινί όσο μπορεί, ανεβάζοντας τον δείκτη της έντασης με στρατιωτικές ασκήσεις, όσο οι άλλες πλευρές «μένουν» σε επικριτικές δηλώσεις και ρητορική και όχι σε ανάλογες ενέργειες.