11 Μαΐου 2019

ΗΠΑ: Οι Παλαιστίνιοι «σκοτώνουν» το σχέδιο για το Μεσανατολικό πριν το δουν

Ο επιτετραμμένος του Λευκού Οίκου για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ κατηγόρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους Παλαιστίνιους ότι προσπαθούν...


... να σκοτώσουν το σχέδιο που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν καν αποκαλυφθεί και τους προέτρεψε να παύσουν πυρ μέχρι να μάθουν το περιεχόμενό του, κρίνοντας ότι θα ήταν λάθος να το θεωρήσουν θνησιγενές.

Ο Γκρίνμπλατ, εκ των αρχιτεκτόνων του σχεδίου που ο Τραμπ έχει διαφημίσει επανειλημμένα με την έκφραση «η συμφωνία του αιώνα», απέκρουσε τη θέση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας ότι η όποια αμερικανική πρόταση θα είναι a priori υπέρ του Ισραήλ και θα ενταφιάζει το όραμά τους να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει τις προσπάθειες των ΗΠΑ, των οποίων έχει τεθεί επικεφαλής ο γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, από τα τέλη του 2017, όταν ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε στην ιερή πόλη την αμερικανική πρεσβεία, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική που εφάρμοσε η Ουάσινγκτον για δεκαετίες και τη διεθνή συναίνεση.

Ποια είναι τα «αγκάθια» στην αμερικανική προσπάθεια
Οι Γκρίνμπλατ και Κούσνερ είναι επικεφαλής της ομάδας που αναμένεται να αποκαλύψει το σχέδιο, πιθανόν μέσα στον επόμενο μήνα. Σκοπεύουν να προχωρήσουν, παρά τον έντονο σκεπτικισμό αναλυτών και ειδικών που δυσκολεύονται να δουν πώς η κυβέρνηση του Τραμπ θα μπορούσε να καταφέρει να επιλύσει το Μεσανατολικό, ζήτημα για το οποίο οι προσπάθειες των ΗΠΑ αποτυγχάνουν εδώ και δεκαετίες.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα καθυστέρηση είναι πάντα πιθανό, με δεδομένο πόσο ρευστή είναι η κατάσταση, κάτι που έδειξε η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να σκοτώσει ένα σχέδιο που δεν έχει δει» ακόμα, είπε ο Γκρίνμπλατ, ο οποίος τελευταία ανταλλάσσει επικρίσεις με παλαιστίνιους αξιωματούχους μέσω Twitter. «Το σχέδιο μπορεί να τους προσφέρει κάτι που θα είναι συναρπαστικό γι’ αυτούς, που θα αλλάξει δραστικά την κατάστασή τους (…) Θα όφειλαν να περιμένουν και να παύσουν πυρ ωσότου το σχέδιο να αποκαλυφθεί», επέμεινε. Αν οι δύο πλευρές το θεωρήσουν θνησιγενές και δεν το προσέξουν θα «χάσουν μια τρομερή ευκαιρία», πρόσθεσε.

Μολονότι οι συγγραφείς του λένε πως το ακριβές περιεχόμενό του είναι γνωστό μόνο σε ελάχιστους, συνεργάτες του Τραμπ έχουν ήδη δηλώσει ότι το σχέδιο έχει δύο πτυχές, μια πρώτη που καταπιάνεται με τα πολιτικά ζητήματα, όπως το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και μια δεύτερη για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας.

Προσθέτουν πως περιμένουν ότι όσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα αντιμετωπίσουν επικριτικά ορισμένες από τις προτάσεις που θα περιλαμβάνει.

Αντιδράσεις από την Παλαιστίνη
Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία ήταν παρών ο Γκρίνμπλατ αλλά χωρίς να υπάρξει καμιά συζήτηση ανάμεσά τους, πως οι ΗΠΑ μοιάζουν να ετοιμάζουν όχι ένα ειρηνευτικό σχέδιο αλλά τους «όρους της παράδοσης» των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και πρόσθεσε πως στον κόσμο όλο «δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να μας κάνει να το αποδεχθούμε αυτό».

Ο Γκρίνμπλατ επιβεβαίωσε κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Κούσνερ την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του σε κέντρο μελετών της Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή το σχέδιο δεν αναφέρεται στη λύση των δύο κρατών. Επιχειρηματολόγησε πως αφήνεται στο περιθώριο «αυτή η ταμπέλα, αυτή η φράση», επειδή «σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους».

Ακόμη, παρά το γεγονός ότι Ισραήλ και Σαουδική Αραβία υιοθετούν ολοένα περισσότερο κοινή στάση έναντι του Ιράν, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ τόνισε πως δεν θεωρεί ότι αυτή είναι η «μυστική σάλτσα» που θα κάνει το σχέδιο αποδεκτό από τους Παλαιστίνιους, διότι θα πρέπει να φέρει «αποτελέσματα για όλους», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, παρά το σχέδιο, η ειρηνευτική διαδικασία να μην προχωρήσει, λόγω της περιπλοκότητας του ζητήματος.