11 Μαΐου 2019

H Aγκυρα απειλεί με τον «Αττίλα»

Διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην παρουσίαση της γεώτρησης του «Φατίχ» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ ως τουρκικό «κυριαρχικό δικαίωμα», αναλαμβάνει η Αγκυρα.

Χθες, ο πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγιές...
... γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές στην Αγκυρα σχετικά με τις γεωτρήσεις του «Φατίχ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη διατύπωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Τσαγκατάι Ερτσιές ενημέρωσε τους ξένους διπλωμάτες συναδέλφους του «σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου “Φατίχ” στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Πολύ πιο οξύς ήταν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ζήτησε «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας». Ο Τούρκος αξιωματούχος επαναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, την απειλή του «Αττίλα» του 1974.

«Αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία, έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο. Ας κοιτάξουν την Ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια-δυο απειλές. Η Τουρκία δεν επέτρεψε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων της και από εδώ και στο εξής δεν θα το επιτρέψει».