11 Μαΐου 2019

Η Τουρκία προστατεύει τους τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία

Απίστευτο θράσος

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προειδοποίησε την Παρασκευή τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιθέσεις στους τζιχαντιστές...


... στη βορειοδυτική Συρία.

Ο συριακός στρατός, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, εξαπέλυσε χερσαίες επιχειρήσεις αυτήν την εβδομάδα στη δυτική πτέρυγα μιας ζώνης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, στην επαρχία Ιντλίμπ και σε τμήματα των γειτονικών της επαρχιών.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι συριακές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη τα οποία συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Αστάνα του Καζακστάν, ώστε να περιοριστούν οι εχθροπραξίες και να μην αυξηθούν τα θύματα. Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές απειλούν την ασφάλεια των θέσεων του τουρκικού στρατού στα βορειοδυτικά.

Εννοεί τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί παρανόμως στο έδαφος της Συρίας, ως δήθεν «ειρηνευτική δύναμη», για να προστατεύουν τους τζιχαντιστές περιμετρικά της Ιντλίμπ.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αναγκάσει τις καθεστωτικές δυνάμεις να σταματήσουν στις επιθέσεις στα νότια της Ιντλίμπ και να επιστρέψουν αμέσως στα σύνορα που έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν είπε ότι η επιχείρηση αυτή γίνεται «σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους» και ότι στόχος της είναι οι «τρομοκράτες» που δρουν στην περιοχή.