9 Μαΐου 2019

Εμποδίζεται η ελευθερία, μετακίνησης των ανθρώπων

Στην Τουρκία και στο Β. Κουρδιστάν όπου η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μπει στο ράφι, το δικαίωμα των μετακινήσεων παρεμποδίζεται...


... από τα σημεία έρευνας κι ελέγχου. Ταξίδι μιας ώρας, λόγω των σημείων έρευνας κι ελέγχου, διαρκεί επί ώρες.

Το Κουρδιστάν έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μια ανοιχτή φυλακή. Κυρίως σε Χακκάρι, Βαν, Άγρι, Ίγντιρ, Μους και Μπίτλις αλλά και σε όλες τις κουρδικές πόλεις κατασκευάστηκαν χιλιάδες στρατόπεδα και φυλάκια. Στα ήδη υπάρχοντα σημεία έρευνας κι ελέγχου που βρισκόταν μεταξύ των πόλεων, προστέθηκαν κι άλλα. Σε κάποια από αυτά τα σημεία ελέγχου βρίσκονται πολιτοφύλακες, σε άλλα αστυνομικοί και σε άλλα στρατιώτες.

Ενίοτε η απόσταση μεταξύ σημείων έρευνας και ελέγχου δεν ξεπερνά καν τα 500 μέτρα
Σε κάθε σημείο έρευνας, γίνεται έλεγχος ταυτότητας, σωματικός έλεγχος, τα οχήματα εξετάζονται ενδελεχώς και διάφορα είδη διαλύονται. Στα σημεία αυτά ελέγχου, αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αδικήματος, ενίοτε κόβονται στους οδηγούς πρόστιμα χιλιάδων λιρών.

Με τον ερχομό της άνοιξης οι πρακτικές αυτές που παραπέμπουν σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, εντείνονται ακόμη περισσότερο. Στις διαδρομές Βάν-Άγρι και Βαν –Ίγντιρ, λόγω των δεκάδων σημείων έρευνας, ουσιαστικά παρεμποδίζεται η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών.

Διαδρομή μιας ώρας μπορεί να φτάσει και τις 5 ώρες
Παρά το ότι η απόσταση Βαν-Άγρι είναι 200 χλμ, υπάρχουν 5 σημεία έρευνας στο τμήμα Βάν-Πάτμος, 3 σημεία έρευνας στο Πάτμος-Τουτάκ, 2 σημεία έρευνας στο Τουτάκ-Χαμούρ και τα ακόμη σημεία έρευνας στο Χαμούρ-Άγρι. Λόγω αυτών των σημείων έρευνας μια διαδρομή μιας ώρας μπορεί να φτάσει και τις 5 ώρες.

Επίσης σε κάθε σημείο μπορεί να σου κοπούν διαφορετικά πρόστιμα. Η ελευθερία μετακίνησης που είναι εγγυημένη από το σύνταγμα και τους νόμους, με αυτές τις πρακτικές παρεμποδίζεται.
[Πηγές: anfturkce, tourkikanea]