9 Μαΐου 2019

Ο πλιατσικολόγος της περιοχής ενοχλείται από την Κύπρο και την Ελλάδα…

Σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Τουρκικής Κληρονομιάς (ΤΗΟ) στην Ουάσιγκτον, εξετάστηκε η θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας και η σημασία των θαλάσσιων περιοχών στον περίγυρό της.

Το ΤΗΟ είναι μία δεξαμενή...
... σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον και στην εκδήλωση με τίτλο “Η θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας”, ομιλητής ήταν ο απόστρατος ναύαρχος της Τουρκίας Τζεμ Γκιουρντενιζ. Ο Γκιουρντενιζ αναφέρθηκε στην θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας, στις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία στις θαλάσσιες περιοχές της και ειδικότερα εστίασε στην επί μακρόν συνεχιζόμενη ένταση που υπάρχει με την Ελλάδα και τον ελληνοκυπριακό τομέα.

Ο Γκιουρντενιζ δίνοντας ως παράδειγμα τη θάλασσα του Αιγαίου ανέφερε πως τα τουρκικά εμπορικά σκάφη πάντοτε έχουν τον κίνδυνο να σταματηθούν από δυνάμεις του λιμενικού είτε της Ελλάδας είτε του ελληνοκυπριακού τομέα. Ο Γκιουρντενιζ είπε πως μετά από την Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρου, ο ελληνοκυπριακός τομέας κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, σε μεγάλο βαθμό εξόπλισε το νησί.

Ο Γκιουρντενιζ είπε πως οι εντάσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και πρόσθεσε πως η Ανατολική Μεσόγειος κατέστη μία πολύ πιο πολύπλοκη περιοχή όταν το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο ελληνοκυπριακός τομέας, μετά από το 1990 άρχισαν να ερευνούν για κοιτάσματα αερίου στον βυθό της θάλασσας.

Ο απόστρατος ναύαρχος Γκιουρντενιζ είπε πως το 2007 ο ελληνοκυπριακό τομέας ανακήρυξε ως δικές του περιοχές περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία, έβγαλε άδειες έρευνας για αυτές τις περιοχές, κάτι που όπως είπε “αγνόησε τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και σχημάτισε το πρόβλημα”.

Ανέφερε πώς αυτή η κατάσταση στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης χαρακτηρίστηκε ως εισβολή και είπε πως “Η τουρκική κοινή γνώμη βλέπει πως όπως και οι άλλες χώρες έτσι και η Τουρκία, επιχειρεί να στήσει την κυριαρχία της στα νερά που της ανήκουν”.

Ο Τζεμ Γκιουρντενιζ εστιάζοντας στην δυναμική που πέτυχε στρατιωτικά και εμπορικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία η Τουρκία, είπε πως κατά τον 21ο αιώνα η Τουρκία θα είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στη ναυτιλία.