11 Μαΐου 2019

Σκόπια: Η αλβανική αντιπολίτευση ζητάει τα χαρτονομίσματα να είναι και στην αλβανική γλώσσα

Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση, τα νέα χαρτονομίσματα που θα περιέχουν το όνομα της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" να είναι και στην αλβανική γλώσσα.

Η αντίδραση αυτή έρχεται...


... από το αλβανικό κόμμα "Συμμαχία για τους Αλβανούς" κατόπιν της ανακοίνωσης ότι τα νέα τραπεζογραμμάτια που θα κυκλοφορήσουν  στις αρχές του επόμενου έτους δεν θα είναι στην αλβανική γλώσσα.

Η "Συμμαχία για τους Αλβανούς" σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι αυτό είναι αντίθετο με τον νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας.

«Η απόφαση είναι άδικη και αντίθετη με  το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας, που λέει ότι τα τραπεζογραμμάτια και οι αστυνομικές στολές θα είναι στην αλβανική γλώσσα, όταν ο αλβανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 20% σε όλη την επικράτεια της "Βόρειας Μακεδονίας"», λέει η "Συμμαχία για τους Αλβανούς".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης: «τα τραπεζογραμμάτια που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην αρχή του νέου έτους δεν θα περιέχουν την αλβανική. Ωστόσο, αναμένουμε να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις και, φυσικά θα ενεργήσουμε σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο».
[Πηγές: alfa, βαλκανικό περισκόπιο]