4 Ιουνίου 2018

Ήπειρος: Ακραία αντίδραση από ομάδες που δε θέλουν έρευνες για πετρέλαιο

Ακραίες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντίδραση κάποιων ομάδων που έχουν συγκροτηθεί στην Ήπειρο ενάντια στις γεωφυσικές έρευνες υδρογονανθράκων που διεξάγει η ισπανική Repsol σε επτά δήμους...


... των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών όπου ενδεχομένως να υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Οι έρευνες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου και διακόπηκαν για τον χειμώνα, ωστόσο έχει πλέον δρομολογηθεί η επανέναρξή τους. Η υπό την ισπανική Repsol κοινοπραξία (συμμετέχει με 40% και η Energean Oil & Gas,που είναι η μοναδική παραγωγός υδρογονανθράκων την Ελλάδα ως τώρα) έχει αναθέσει τη γεωφυσική σεισμική έρευνα στην ιταλική Geotech.

Συνεργεία της τελευταίας είχαν πάρει μια πρώτη γεύση ακραίων αντιδράσεων ήδη από τον χειμώνα, όταν είχαν βρει εξοπλισμό τους πυροβολημένο από μακριά. Από τότε, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ενημερωτικές ημερίδες (Ζίτσα, Ζαγόρι, Σούλι και Ηγουμενίτσα) με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δημοσίου και ειδικευμένων επιστημόνων για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ενώ οι έξι από τους επτά εμπλεκόμενους Δήμους (Ηγουμενίτσα, Ζίτσα, Πωγωνιανή, Δωδώνη, Σούλι και Φιλιάτες) έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους στην κοινοπραξία για πρόσβαση της έρευνας στις δημοτικές εκτάσεις.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις μεμονωμένων ομάδων πολιτών λαμβάνουν και πάλι ακραίο χαρακτήρα. Προ ημερών στην περιοχή της Πλακωτής του Δήμου Σουλίου άγνωστοι βανδάλισαν αυτοκίνητο της Μονάδας Περιβάλλοντος, η οποία παρακολουθεί το έργο, αποτελείται από δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, αρχαιολόγους, ορνιθολόγους κ.ά. και έχει ως στόχο την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το συγκεκριμένο όχημα που βανδαλίστηκε έχει ως έργο τη μέτρηση του προκαλούμενου θορύβου.

Επιπλέον, και μέσω ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατά της έρευνας υδρογονανθράκων, εκτοξεύονται ακόμη και απειλές κατά της ζωής των εργαζομένων στα συνεργεία. Παραινέσεις του τύπου «Η βία είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις», «Βάλτε μονόβολο και κατευθείαν στον Καλαμά», «Να φύγουν με κομμένα τα χέρια», «Αν μαζέψω κομάντος και καραμπίνες μπορώ να τους αποτρέψω» και άλλα χαρακτηριστικά είναι στην ημερήσια διάταξη.

Σημειώνεται ότι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί και προ 20ετίας σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ. Πελοπόννησο και έκτοτε και σε άλλες περιοχές της χώρας (Καβάλα, Θάσος, Πατραϊκός Κόλπος), χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά των ερευνών υδρογονανθράκων στις περιοχές έχουν ταχθεί και περιβαλλοντικές – οικολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF (με δημιουργία ειδικών σελίδων, εκτενής αρθρογραφία, ομιλίες κ.λπ.).

Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των ερευνών, προκειμένου να προσελκυσθούν επενδύσεις στη χώρα, να εντοπισθεί το δυναμικό υδρογονανθράκων και να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Πέραν της ισπανικής Repsol, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες σε Ιωάννινα- Θεσπρωτία και Αιτωλοακαρνανία και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το Ιόνιο, στη χώρα μας πλέον δραστηριοποιούνται αρκετές μεγάλες πολυεθνικές όπως οι ExxonMobil (θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη), η Total (Ιόνιο και Κρήτη), η Edison (Πατραϊκός Κόλπος μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια) κ.ά. [Energy Press]