12 Σεπτεμβρίου 2011

Με αυξημένες αρμοδιότητες η λειτουργία της Frontex

Οι νέες ευρωπαϊκές ομάδες συνοροφυλάκων θα ελέγχουν, έως το τέλος του 2011, τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ θα δημιουργηθεί και μία θέση ειδικού επιθεωρητή ο οποίος θα ελέγχει το κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα στις δράσεις που αναλαμβάνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της...


επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ε.Ε. (FRONTEX).
Αυτές είναι οι κύριες αλλαγές που θα τεθούν σε ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011, κατά τη συζήτηση που θα γίνει σχετικά με «την πρόταση κανονισμού για την τροπολογία του κανονισμού αριθ. 2007/2004 σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης - Frontex».
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, επί των οποίων έχουν ήδη συμφωνήσει ανεπισήμως το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα κράτη - μέλη θα θέτουν στη διάθεση του οργανισμού προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ ο Frontex θα μπορεί, επίσης, να αγοράσει ή να μισθώσει τον δικό του εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται πλέον από τις συνεισφορές των κρατών-μελών. Οι νέες αυτές εξουσίες που θα δοθούν στον οργανισμό θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά του.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν την έννοια των ευρωπαϊκών ομάδων συνοροφυλάκων, οι οποίες θα προκύψουν από τη συγχώνευση των κοινών ομάδων συνδρομής και των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Οι νέες αυτές ευρωπαϊκές ομάδες συνοροφυλάκων θα αποτελούνται από εθνικούς συνοροφύλακες που θα διαθέτουν στον οργανισμό τα κράτη-μέλη και θα συμμετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις, ταχείες παρεμβάσεις και πιλοτικά σχέδια.
Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού φόρουμ και μιας θέσης υπευθύνου για τα θεμελιώδη δικαιώματα που θα βοηθούν το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο οργανισμός Frontex θα προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, ιδίως μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν «ειδικές ή δυσανάλογες» μεταναστευτικές πιέσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα.

Από express.gr