Κατασχέσεις 37 τόνων και δεσμεύσεις 51 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, καθώς και παραπομπή στην εισαγγελία 454 επιχειρήσεων για παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, περιλαμβάνει ο απολογισμός των ελέγχων του α' εξαμήνου του 2011 του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ σε διάφορα σημεία εμπορίας...
και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού κατεγράφησαν 761 παραβάσεις επί συνόλου 5045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «οι διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα διενεργούν συνεχείς ελέγχους, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Άμεσα προωθούμε τη δημιουργία διατροφικού Τειρεσία που θα καταγράφονται το σύνολο των παραβάσεων».
Στο σύνολο των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.
Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων:
- Στους παρασκευαστές λιανικής, όπως είναι τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία, το ποσοστό ανέρχεται στο 25%,
- Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%,
- Στους παρασκευαστές/συσκευαστές, π.χ. εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ, το ποσοστό ανέρχεται στο 13%,
- Στο λιανικό εμπόριο, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κεντρικές αγορές κλπ, το ποσοστό ανέρχεται στο 8%
- Στους μεταφορείς/διανομείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3%.
Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν:
- Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)
- Διάφορα (28%)
- Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)
- Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)
- Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%).
Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερείς συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο).
Από nooz.gr
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ σε διάφορα σημεία εμπορίας...
και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού κατεγράφησαν 761 παραβάσεις επί συνόλου 5045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «οι διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα διενεργούν συνεχείς ελέγχους, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Άμεσα προωθούμε τη δημιουργία διατροφικού Τειρεσία που θα καταγράφονται το σύνολο των παραβάσεων».
Στο σύνολο των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.
Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων:
- Στους παρασκευαστές λιανικής, όπως είναι τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία, το ποσοστό ανέρχεται στο 25%,
- Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%,
- Στους παρασκευαστές/συσκευαστές, π.χ. εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ, το ποσοστό ανέρχεται στο 13%,
- Στο λιανικό εμπόριο, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κεντρικές αγορές κλπ, το ποσοστό ανέρχεται στο 8%
- Στους μεταφορείς/διανομείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3%.
Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν:
- Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)
- Διάφορα (28%)
- Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)
- Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)
- Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%).
Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερείς συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο).
Από nooz.gr