24 Ιουλίου 2019

Έντονη διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών για ανατίναξη του Μνημείου Κρανιάς Φοινικαίων

«Δε θα αφήσουμε να σβήσουν την ιστορία μας»

Σήμερα ξημερώνοντας Τρίτη στην Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων άγνωστοι ανατίναξαν με εκρηκτικά το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη καταστρέφοντας οριστικά το ανάγλυφο αλλά...


... και τον βράχο στην οποίο ήταν τοποθετημένο.

Κάτοικοι του χωριού έσπευσαν αμέσως κατά της πέντε η ώρα το πρωί και αντίκρισαν την εικόνα ενός άλλου βανδαλισμού που φαίνεται να στοχεύει την τρομοκράτηση των Ελλήνων της περιοχής και όλης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Οι δράστες διέφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφήνοντας στον τοίχο κάτω από το μνημείο την επιγραφή «Τσαμουριά» (στα αλβανικά). Ενημερώθηκε από τις αρχές του χωριού αμέσως η Αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο με εμπειρογνώμονες και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής για την εξερεύνηση της υπόθεσης και ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών.

Στον τόπο έφτασε το πρωί και ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων και ταυτόχρονα νέος Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσος, ο οποίος ζήτησε από τις αστυνομικές Αρχές να συλλάβουν τους δράστες με οποιονδήποτε τρόπο γιατί γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενη ενέργεια που έχει στόχο την προσβολή και βεβήλωση των συμβολικών προσωπικοτήτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Σχετικά με το μνημείο ο κ. Κίτσος τόνισε ότι «Εμείς θα ξαναστήνουμε το μνημείο του Θύμιου Λιώλη, όσες φορές και αν κάποιοι επιμένουν να εξαφανίσουν τα σύμβολά μας, γιατί η ιστορία μας χωρίς αυτούς τους ήρωες δεν έχει νόημα. Από την άλλη, οι αλβανικές Αρχές δεν πρέπει να αδιαφορήσουν στη σύλληψη των τρομοκρατών γιατί πρόκειται για ένα θέμα σοβαρό που δυναμιτίζει τις σχέσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με το αλβανικό κράτος ».