24 Ιουλίου 2019

Πέρνα απαρατήρητος: Οι Σουηδοί ντύνονται ως άστεγοι για να μην πέσουν θύματα ληστείας - ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα τελευταία χρόνια, το σκανδιναβικό έθνος έχει δει μία σημαντική ανοδική τάση στις ληστείες, με το 2018 να αναδεικνύεται σε χρονιά ρεκόρ.

Την περασμένη εβδομάδα ένας 18χρονος άντρας έπεσε θύμα ληστείας και δολοφονήθηκε [δείτε τις εικόνες]...


.... στο Γκέτεμποργκ. Οι δράστες μαχαίρωσαν τον νεαρό και πήραν το κινητό και το περιδέραιο του. Δεδομένου ότι η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, το τοπικό κανάλι TV4 πρόσφερε συμβουλές στους Σουηδούς πολίτες σχετικά με το πως θα προστατευθούν από τις κλοπές.

Ο Σβεν Έρικ Άλχεμ, πρόεδρος της ομάδας Victim Support, πρότεινε «το να ντύνεσαι άσχημα» και να δείχνεις «όπως όταν δεν έχεις τίποτα». «Μπορεί να ακούγεται περίεργο να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά το να φαίνεσαι ως άστεγος μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο βίαιης επίθεσης με τη μορφή ληστείας», εξήγησε ο Άλχεμ.

Ο Άλχεμ τόνισε επίσης ότι οι κλέφτες συχνά φέρουν μαχαίρια, τα οποία μεταφέρονται εύκολα. Ο εμπειρογνώμονας παρομοίασε τους ληστές με αρπακτικά ζώα που αναζητούν πιο αδύναμα ζώα. Τόνισε επίσης ότι το να υποστείς θύμα μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου τραύμα.

Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν έγινε καλά δεκτή από πολλούς Σουηδούς. Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Τσανγκ Φρικ δημοσίευσε έναν σαρκαστικό «οδηγό εμπειρογνωμόνων» για το πώς να τελειοποιήσει κανείς την «εμφάνιση του άστεγου» για την του προσωπική ασφάλεια.

... Ο Φρικ πρότεινε μια συστηματική προσέγγιση που περιλάμβανε «το να αμελήσεις την επίσκεψη στον κομμωτή», «την καλλιέργεια μιας γενειάδας», «το να φοράς λεκιασμένα ρούχα χωρίς εμπορικό σήμα» και «τα φθηνά και φθαρμένα παπούτσια».

Σύμφωνα με τον Φρικ, αυτή η τάση θα πρέπει να συνοδεύεται από τη χρήση παλαιότερων μοντέλων smartphone, κατά προτίμηση με σπασμένη οθόνη και αποφυγή κοσμημάτων όλων των ειδών. Επιπλέον, δεδομένου ότι «το να έχεις απλώς μια τσάντα» είναι ένας παράγοντας κινδύνου, καθώς ο επίδοξος ληστής μπορεί να υποψιάζεται ότι η τσάντα περιέχει κάτι που έχει αξία, ο Φρικ πρότεινε να βάζεις τα αντικείμενα αξίας σε μια πλαστική σακούλα από το πλησιέστερο παντοπωλείο σου.

«Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η στάση του σώματός σας. Πηγαίνετε με μια σκυμμένη πλάτη, περιπλανώμενο βλέμμα και βαθιές αναπνοές», κατέληξε ο Φρικ. Ακολουθώντας τις συμβουλές του, πολλοί Σουηδοί άρχισαν να δημοσιεύουν την δική τους εκδοχή για το look του άστεγου.

Tweet: Έτσι το κάνετε με τον Βαλκανικό τρόπο: «Για μια γυναίκα, μια γενειάδα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά τα χτενισμένα μαλλιά και οι άσπρες μασχάλες είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ποιοι θα έκλεβαν μια φεμινίστρια;», έγραψε ένας χρήστης.

Σύμφωνα με το SVT, ο αριθμός των ληστειών που αφορούν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών αυξάνεται. Το 2018 ήταν ένα έτος ρεκόρ και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019 παραπέμπουν σε 257 αναφερθείσες περιπτώσεις που αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών - ένα νέο ρεκόρ.