11 Ιουλίου 2019

Γενί Σαφάκ: Σύντομα ανακήρυξη ΑΟΖ από Τουρκία

Εργασίες για ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας στην Μεσόγειο, διεξάγουν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ενώ γίνονται βήματα και για συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη...


... στο θέμα της ΑΟΖ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει ότι την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβυής Φαγιέζ ελ Σαρράζ. Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της Γενί Σαφάκ είναι “Σύντομα ανακήρυξη ΑΟΖ”.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία ετοιμάζεται να κηρύξει ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. “Γι’ αυτό το θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει εργασίες μαζί με τον Υπουργείο Άμυνας. Για την ανακήρυξη του χάρτη ΑΟΖ της Τουρκίας φαίνεται να είναι σημαντική η συμφωνία που θα γίνει με τη Λιβύη”, αναφέρει η Γενί Σαφάκ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη στήριξη της Τουρκίας αναχαίτισε τις επιθέσεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος στηρίζεται από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία Τουρκίας με τη Λιβύη για τις φυσικές πηγές της Μεσογείου.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός της Λιβυής Φαγιέζ αλ Σαράζ, ο οποίος αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είχε την περασμένη βδομάδα συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τουρκικό ΥΠΕΞ θα υποβάλει τις εργασίες του γι’ αυτό το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν και μετά θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα. [philenews]