19 Ιουλίου 2019

ΗΠΑ: Ιδρύουν διεθνή οργανισμό προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη σύσταση ενός διεθνούς οργάνου για τη θρησκευτική ελευθερία, με αφορμή την διεξαγωγή μεγάλου συνεδρίου στην Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας...


... δήλωσε ότι το ακριβές περίγραμμα του οργάνου αυτού, το οποίο ονομάζεται Διεθνής Συμμαχία για τη Θρησκευτική Ελευθερία, μένει να διευκρινιστεί, αλλά ότι θα συγκεντρώσει «χώρες που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών φιλοξενεί επί τρείς ημέρες, για δεύτερη χρονιά, ένα συνέδριο για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Ενα θέμα που επικαλείται συχνά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχει καθοριστική σημασία για πολλούς μεταξύ των Ευαγγελιστών, βασικών υποστηρικτών του προέδρου.

Τι δήλωσε ο Πομπέο
Η μελλοντική Συμμαχία «θα υποστηρίξει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να πιστεύουν ή να μη πιστεύουν, σύμφωνα με αυτό που επιλέγουν», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε αυστηρά από το βήμα του συνεδρίου δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των ΗΠΑ, το Ιράν και την Κίνα, καταγγέλλοντας έντονα την κράτηση μέσα σε στρατόπεδα από τις κινεζικές αρχές ενός και πλέον εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Ο Πομπέο αποκάλεσε «στίγμα του αιώνα» τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Πεκίνο στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων και το κατηγόρησε για άσκηση πιέσεων σε χώρες προκειμένου να μη μετάσχουν στο συνέδριο που φιλοξενούν οι ΗΠΑ.

«Στην Κίνα σοβεί μια από τις χειρότερες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας, είναι πράγματι το στίγμα του αιώνα», δήλωσε ο Πομπέο σήμερα, τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης προσπάθησαν να αποθαρρύνουν χώρες για να μην παραστούν στο τριήμερο συνέδριο. «Αυτό είναι σύμφωνο με τη διασφάλιση της θρησκευτικής πίστης που περιλαμβάνεται ευθέως στο κινεζικό Σύνταγμα»; ρώτησε.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ διατυπώνονται την επομένη της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με θύματα θρησκευτικών διώξεων από χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Κίνα, η Τουρκία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Μιανμάρ.