19 Ιουλίου 2019

ΗΠΑ: Στέλνουν στρατεύματα στα σύνορα με το Μεξικό

Μετά την έκκληση που είχε γίνει από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Trump θα στείλει περίπου 2.100 επιπλέον στρατιώτες με σκοπό «να ενισχύσει και να διασφαλίσει τα νότια χερσαία σύνορα...


... των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη το βράδυ.

1.000 στρατιώτες θα παρθούν από τα μέλη της Αμερικανικής Εθνικής Φρουράς του Τέξας . Περίπου 750 θα βοηθήσουν το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) «με επιχειρησιακή, υλικοτεχνική και διοικητική υποστήριξη ώστε να σταματήσουν οι εισροές μεταναστών», σύμφωνα με τη δήλωση του Πενταγώνου. «Οι μετανάστες θα επιβλέπονται από το προσωπικό αρμόδιο για την επιβολή του νόμου του DHS», πρόσθεσε.

250 μέλη των πολεμικών δυνάμεων περιφρούρησης θα τοποθετηθούν στους χώρους εισόδου κατά μήκος των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. «Υπάρχει ανάγκη και οι θέσεις θα καλυφθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας» ανέφερε το Πεντάγωνο στην επίσημη δήλωση του.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης  συζήτησης σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τράμπα και τη μεταχείριση των μεταναστών χωρίς από τους αρμόδιους φορείς με την ανοχή της κυβερνήσεως.

Με το βλέμμα στο 2020
Όλο και περισσότεροι στρατιώτες αποστέλλονται στα σύνορα μέρα με τη μέρα. Επιπροσθέτως ο πρόεδρος Τραμπ εγκρίνει κρατικά κονδύλια για την χρησιμοποιήσει μεγάλων οικονομικών κεφαλαίων του Πενταγώνου με σκοπό την κατασκευή περίφραξης, μεγαλύτερη από 100 μίλια, στα σύνορα με το Μεξικό. Το αρμόδιο τμήμα δήλωσε ότι οι νέες εγκαταστάσεις έχουν ήδη εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας Richard Spencer και δρομολογούνται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στην μείωση της άτυπης μετανάστευσης –την κύρια προεκλογική του υπόσχεση– με κάθε τρόπο, αυξάνοντας τους τόνους την στιγμή που η εκστρατεία επανεκλογής του για το 2020 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Λαμβάνουμε μέτρα για να εμποδίσουμε τους μετανάστες που έρχονται στις ΗΠΑ, απειλούν τη χώρα και πλήττουν την οικονομία της» τόνισε σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Τραμπ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δόθηκε τέλος στην προστασία του ασύλου για τους περισσότερους μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής που διασχίζουν τα νότια σύνορα. Περίπου 6.000 αμερικανικοί στρατιώτες  δραστηριοποιούνται στα μεξικάνικα σύνορα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ο κ. Trump δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν μια «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».