12 Ιουνίου 2019

«Η δράση του ISIS στο Αφγανιστάν αποτελεί “άσκηση” για επιθέσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ»

Το Ισλαμικό Κράτος και όχι οι Ταλιμπάν, είναι η κυριότερη απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος επιχειρεί στο Αφγανιστάν.

«Αυτή η οργάνωση...


... αποτελεί την πιο άμεση απειλή για τις πατρίδες μας» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο AP. Και πρόσθεσε: «Η εντολή του ISIS είναι η εξής: Θα εκτελείτε επιθέσεις στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο στόχος σας. Είναι θέμα χρόνου και είναι πολύ τρομακτικό».

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, «οι πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS, αποτελούσαν απλώς μία "πρακτική άσκηση" για ακόμη μεγαλύτερου-εύρους επιθέσεις που σχεδιάζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει αν οι αμερικανικές ή ευρωπαϊκές υπηρεσίες γνωρίζουν πώς οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν να «εξάγουν» αυτές τις επιθέσεις στα Δυτικά, παρότι χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν φέρεται να έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης που ξεκίνησε το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του ISIS στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, παρά την ταυτόχρονη μείωση των τρομοκρατικών ενεργειών σε Ιράκ και Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία Νανγκαράρ, ανατολικά της Καμπούλ, εκτιμάται ότι είναι εγκατεστημένοι χιλιάδες μαχητές.

Δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δίνουν «μάχη» για να ανακτήσουν τον έλεγχο της συγκεκριμένης επαρχίας, ενόσω στα ορεινά τμήματα λαμβάνουν χώρα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων Ταλιμπάν και τον νεοεισερχόμενων τζιχαντιστών του ISIS.