14 Ιουνίου 2019

Όση πίεση ασκεί η Ρωσία στην Αν.Μεσόγειο τόσο δυναμώνουν Πολωνία και Βαλτικές χώρες οι ΗΠΑ

Την ευκαιρία να ευχηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ για τα γενέθλιά του είχε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Ο τελευταίος φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση που έδειξε την καλή χημεία που υπάρχει...


... μεταξύ των δύο ανδρών. Συζητήθηκαν οι διακρατικές σχέσεις και ιδίως στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι δυο ηγέτες παρακολούθησαν μαζί τις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών F-35 και ο Τραμπ ανακοίνωσε την αγορά από την Βαρσοβία περίπου 30 τέτοιων μαχητικών νέας γενιάς. Ακολούθως υπέγραψαν κοινή διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών.

«Οπως επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη, οι ΗΠΑ και η Πολωνία συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους για την ασφάλεια. Η Πολωνία θα εξακολουθήσει να παρέχει βάσεις και υποδομές για τη στήριξη της στρατιωτικής παρουσίας περίπου 1.000 αμερικανικών στρατιωτών. Η πολωνική κυβέρνηση θα κατασκευάσει αυτά τα έργα χωρίς κόστος για τις ΗΠΑ. Η πολωνική κυβέρνηση θα πληρώσει για αυτά», είπε ο Τραμπ.

Ο Ντούντα ανέφερε ωστόσο: «Μια από τις συμφωνίες που προσωπικά υπέγραψα αφορούσε την ασφάλεια και την στρατιωτική συνεργασία. Όπως αναφέρατε κ. πρόεδρε, θα είναι περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία. Θα υπάρξει ενισχυμένη συνεργασία. Πρόκειται για μια διαρκή παρουσία η οποία ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί σταδιακά όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων, αλλά και όσον αφορά τις υποδομές που είναι πολύ σημαντικές».

Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσίας: Η Μόσχα θα λάβει υπ’όψιν την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερο στρατό στην Πολωνία. Ως ένα βήμα προς την περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας, χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη 1.000 επιπρόσθετων στρατευμάτων στην Πολωνία.

«Δεν πρέπει να εξαπατηθούμε από δηλώσεις ότι αυτή η ενίσχυση υποτίθεται να μην είναι σημαντική. Οι υποδομές που δημιουργούνται στην Πολωνία για αυτήν την ενίσχυση έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Το βλέπουμε αυτό ως ένα σημάδια ότι βρίσκονται εν εξελίξει προετοιμασίες για περαιτέρω ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας (…) Η Ρωσία δεν μπορεί να μην το λάβει αυτό υπ’όψιν της σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμός της άμυνας (…)», τόνισε συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικό της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συμφώνησαν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, να αναπτυχθεί στην Πολωνία μοίρα μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών MQ-9.