7 Ιουνίου 2019

Παραιτήθηκε και επίσημα η Μέι από την ηγεσία των Συντηρητικών

Ξεκινά η κούρσα της διαδοχής της

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι παραιτήθηκε και επίσημα από επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, σηματοδοτώντας...


... την έναρξη της κούρσας για τη διαδοχή της.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έντεκα βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν ενδιαφέρον να τη διαδεχθούν. Μεταξύ τους, βρίσκονται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς και σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου - ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Χαβίντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και άλλοι.

Οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι πρέπει να ανακοινώσουν την επίσημη υποψηφιότητά τους την επόμενη εβδομάδα, από τις 10 Ιουνίου. Ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ηγηθεί της χώρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit, καθώς η τελική προθεσμία είναι η 31η Οκτωβρίου.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν όλα τις προτάσεις που κατέθεσε η κ. Μέι, αλλά και το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή της, η κ. Μέι δήλωσε ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να φέρει εις πέρας το αίτημα των Βρετανών μέσα από το δημοψήφισμα και να υλοποιήσει το Brexit. «Τώρα είναι σαφές για μένα ότι είναι για το καλό της χώρας, ένας νέος πρωθυπουργός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Γι 'αυτό και σήμερα ανακοινώνω ότι θα παραιτηθώ από ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση της παραίτησής της ήταν εμφανώς συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια δήλωσε πως δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την εντολή του βρετανικού λαού.