15 Ιουνίου 2019

Σκόπια: Η Συμμαχία για τους Αλβανούς ζητά πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος του κόμματος της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς", Ζιγιαντίν Σέλα, ζήτησε πρόωρες εκλογές λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης Ζάεφ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτό το μήνα.

«Μιλώντας (ο Ζόραν Ζάεφ)...


... με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, δεν ανέφερε για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά μόνο για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της γερμανικής  κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

» Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο θα επανεξετάσει τις εκθέσεις προόδου και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια συνταγή που επαναλαμβάνεται εδώ και δέκα χρόνια για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη "Βόρεια Μακεδονία". Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ είναι μια λέσχη 28 χωρών, και οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση», αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας για τους Αλβανούς.

Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων προσθέτει ότι «εάν αναλύσουμε προσεκτικά τις συζητήσεις στα κοινοβούλια γης Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, όλοι συμφωνούν ότι η "Βόρεια Μακεδονία" έκανε πολύ καλή δουλειά στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις υστερεί δραματικά».

Το κόμμα του Ζιγιαντίν Σέλα ζητά να αλλάξει επιτέλους αυτή συμμαχία του έτερου αλβανικού κόμματος DUI με το κόμμα του Ζάεφ, που με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμμαχήσει με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Σέλα ζητά περισσότερα κόμματα στην κυβέρνηση.
[πηγές: novatv, βαλκανικό περισκόπιο]